Mekalister završio posetu Srbiji, nudi pomoć kako bi parlament bolje radio

Vesti 28. feb 201919:10 > 19:34
Podeli:
Izvor: N1

Delegacija Evropskog parlamenta, na čelu sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, završila je dvodnevu posetu Beogradu. Posle razgovora sa predstavnicima vlasti i opozcije, Mekalister nudi evropsku pomoć kako bi srpski parlament bolje funkcionisao. Njegova poruka je - parlament je ključno mesto u demokratskoj debati.

Poslednji put u Srbiji u ulozi izvestioca Evropskog parlamenta. Dejvid Mekalister pažljivo je slušao i vlast i opoziciju.

„Veoma nas zanima šta se događa u Srbiji, ali mi nismo akter u unutrašnjoj političkoj debati između političkih partija. Slušamo pažljivo šta nam govore i pokušavamo da napravimo svoju sliku“, poručuje Mekalister.

Osim što su naučili šta se u Srbiji kaže kada se fotografiše, evropski paralmentarci čuli su brojne zamerke na rad parlamenta. I to od opozicije koja njegov rad bojkotuje.

„Kao ubeđeni parlamentarac, rekao bih da parlamet ima centralno mesto u demoktarskoj debati. Svaki izabrani član parlamenta mora da odluči samostalno da li će građanima koji su ga izabrali bolje služiti ako učestvuje u debati ili ako ne učestvuje“, kaže Mekalister.

„Ja mogu samo da kažem da se mi svi slažemo sa gospodinom Mekalisterom da je parlament mesto na kome se vodi slobodna, demokratska, otvorena debata, ali ono što se naravno nismo složili je da to mi u Srbiji nemamo. Mi više nemamo Skupštinu Srbije kao što nemamo nijednu instituciju“, smatra Borko Stefanović iz Saveza za Srbiju.

POVEZANE VESTI:

N1: I nemate nameru da se u nju vratite?

Stefanović: Ne.

Osim što su evropske parlamentarce uveravali da u Srbiji nema parlamenta, opozicija je pokušava da dokaže da u Srbiji nema slobode medija.

„U zemlji iz koje ja dolazim, u Nemačkoj, slobodne medije zovu četvrtom silom“, kaže Mekalister.

N1: Jesu li mediji u Srbiji četvrta sila?

„Nemačka je demokratija 70 godina. Imamo snažne demokratske institucije i demokratsku tradiciju. Mi smo u drugačijoj situaciji u poređenju sa maldim demokratijama u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Bilo bi idealno kada bi Srbija imala medijski pluralizam, slobodne medije, sa transparentnim finasiranjem. Na tome mora još da se radi, a EU će dati svu podršku da se obezbedi sloboda medija u ovoj zemlji“, kaže Mekalister.

Iako srpske medije nije nazvao ni silom ni četrvtom granom vlasti, tvrdi da se za neke od njih vezao. 

„Vi ste zapravo neizostavan deo mog jutra. Prva stvar koju uradim kada se probudim, brzo pričitam šta pišu nemački i mediji u Briselu, a kad dođe vreme za doručak ja već imam i press kliping srpskih medija preveden na engleski. Mnogi srpski mediji bliski su mom srcu“, rekao je.

Dok je Mekalister još bio na putu za Prištinu, sa porukom da tamošnje valsti ukinu takse na srpsku robu i vrate se za pregovarački sto, opozicja je u Beogradu sabrala utiske.

„Bez demokratije nema stabilnosti, iako se nekima od njih tako čini, pa su podržavali Miloševića, a sada Vučića, zbog takozvane stabilokratije. Nema razvoja, nema boljeg života građana i svi će trpeti a na kraju i EU“, smatra lider SDS-a Boris Tadić.

„Došli smo do zaključka koji smo mi manje više znali i pre ovog sastanka, a to je da ćemo jaram sa našeg vrata morati smai da skinemo“, dodao je Stefanović.