Pravnici upozoravaju da je Vesićeva ideja o obaveznoj markici nezakonita

Vesti 28. feb 201909:49 > 09:56
N1/arhiva

Najava zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će poslodavci ubuduće da dokazuju da je novac isplaćen zaposlenima za gradski prevoz zaista za to iskorišćen, a ne u neke druge svrh nije u skladu sa Zakonom o radu, objašnjavaju pravnici za "Danas".

Drugi čovek Beograda rekao je da je na predlog Grada, Ministarstvo finansija početkom ovog meseca donelo mišljenje na osnovu kog će poslodavci morati da dokumentuju da je novac koji se radnicima isplaćuje kao naknada za prevoz potrošen za to. To bi, kako je rekao, bio korak ka boljoj naplati i kvalitetnijem prevozu.

Međutim, u članu 118. Zakona o radu navodi se da zaposleni ima pravo na naknadu troškova „za dolazak i odlazak sa posla, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz“.

„Zakon ne propisuje to što Vesić kaže. Poslodavac je dužan da obezbedi prevoz zaposlenom ili mu isplati novac u visini prevozne karte u javnom saobraćaju i tu se obaveza poslodavca završava. Mišljenje Ministarstva nije obavezujuće i ovim ne može da se natera poslodavac“, kaže za „Danas“ profesor radnog prava na Pravnom fakultetu Union Mario Reljanović.

Ukoliko do toga dođe, s obzirom na to da je Ministarstvo finansija to koje je dalo mišljenje, treba očekivati da će Poreska uprava „trenirati strogoću“ i mnogo više kontrolisati poslodavce, kaže Reljanović.

„Ako država sumnja da neko ne koristi taj novac kako treba i umesto 3.000 dinara ili koliko je več visina naknade uplaćuje 30.000 dinara, onda treba da reaguje, a ne da osudi milion ljudi u Beogradu na to da koriste pretplatne karte“, poručio je on.

Vesić je rekao i da radnici koji idu biciklom ili peške na posao moraju da se odreknu naknade za prevoz kod poslodavca, ali Reljanović kaže da to nije tačno i da Zakon ne pretpostavlja takvu situaciju.