SLS: Živić je 50 puta stručnija od ministara koje je predložila Srpska lista

Vesti 27. feb 201916:14 > 16:23
N1 info

Novopostavljena ministarka poljoprivrede u Vladi Kosova Dijana Živić dugogodišnja je članica Samostalne liberalne stranke (SLS) i ima apsolutnu podršku te stranke, izjavio je predsednik SLS-a Slobodan Petrović, prenosi Kossev.

Petrović je na konferenciji za novinare u Gračanici rekao da je Živić bar 50 puta stručnija nego bilo koji ministar kojeg je predložila Sprska lista. On je ocenio da je tim imenovanjem „ispravljena velika nepravda“ prema SLS-u „jer je od početka, kao parlamentarna stranka trebalo da ima bar jedan resor ili jednog ministra od tri u vladi koja vode predstavnici iz srpske zajednice“.

Povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj imenovao „privatnog Srbina“ Petrović je kazao da se prethodnih dana „svašta se moglo čuti“ o njoj. On je rekao i da Vučić „zna da je SLS parlamentarna stranka već 12 godina u kontinuitetu, najstarija stranka na Kosovu koja okuplja srpsku zajednicu“ i da je kao takva politički aktivna na Kosovu i „da je sasvim normalno da budu deo izvršne vlasti kao što su i prethodnih godina bili, i da nema razloga da se ljuti i vređa bilo koga zbog toga“.

POVEZANE VESTI

Povodom navoda ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Živić jedan od organizatora protesta „Jedan od pet  miliona“ u Gračanici, Petrović je rekao da će ukoliko su ona ili on organizatori ili učesnici protesta ili bili i blizu toga,  podneti ostavke i „zaključati“ stranku.

Na pitanje novinara zašto je baš Dijana Živić kandidovana i povodom zamerki što je još student, Petrović je kazao da je Živić obrazovana, poštena i čestita žena koja u svom radu do sada nikada nije imala mrlju. Dodao je i da to nije njeno prvo radno mesto „kako su neki iz neznanja ili zlonamerno hteli da naglase“.

Objasnio je da je u periodu kada je on bio potpredsednik skupštine, Živić bila njegova prva saradnica i savetnica, i naveo da je imala „puno uspešnih rezultata na tom polju“, puno obaveza i političkih aktivnosti koje su nju preporučile da bude na tom mestu.

„Ako me već pitate za stručnost Dijane Živić, pa da ne bude da možda preteram, ali je bar jedno 50 puta stručnija i kvalitetnija nego bilo koji ministar kojeg je predložila Srpska lista, pa vi izvolite merite njenu ili njihovu stručnost“, naglasio je Petrović.

O neprijatnostima na prelazima, izjavama Đurića o Živićevoj…

Upitan o nizu neprijatnosti na administrativnim prelazima sa Srbijom koje su predstavnici SLS imali on je kazao da ne veruje da će neko ponovo biti doveden u tako neprijatnu i nezavidnu situaciju, ali da sve je moguće. On je naveo i da je „možda ceo taj pritisak i bio vezan za sve ovo što se desilo, pošto svi oni koji su bili zaustavljani i ispitivani imali različita pitanja, ali svi su imali jedno isto pitanje – da li će ova stranka biti deo vlade ako Srpska lista napusti vladu“.

Upitan da prokomentariše navode direktora kancelarije za KiM da sa Dijanom Živić neće biti bilo kakve komunikacije i saradnje, kako od državnih organa Republike Srbije, tako i od strane predstavnika srpskog naroda na KiM na svim nivoima, Petrović je kazao da njegova izjava govori „koliko je taj čovek neodgovoran i koliko politika koju zastupa neodgovorna i da to pokazuje koliko je njemu stalo do građana i do Srba ovde“.

„Ministarstvo poljoprovrede je veoma važan resor za sve građane Kosova, a posebno za srpsku zajednicu, zato što preko 80 odsto građana živi na selima i direktno su vezani za poljoprivredu“, rekao je Petrović.

On je naveo da su već imali jedno takvo iskustvo u prošlom mandatu „kada je bila smena ministra lokalne samouprave pa kad je došla Mirjana Jeftić, isto je tako bio bojkot, žena je sedela tri meseca kući, nije išla na posao, uplašena, a budžet celog ministarstva se ispraznio i nijedan cent nije otišao na srpsku zajednicu“.

On je dodao i da sada „preti ta opasnost“, ali da do toga neći doći i da će pronaći mehanizme da dođu do građana. „Možda ćemo se malo više namučiti, ali nećemo dozvoliti da naši građani budu kolateralna šteta“, rekao je Petrović.