Vesić: Poslodavci da dokažu da je novac isplaćen "na ruke" iskorišćen za prevoz

Vesti 27. feb 201910:17 > 10:25
N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će ubuduće poslodavci koji isplaćuju zaposlenima naknadu za javni prevoz "na ruke" umesto da kupuju mesečne karte, morati do dokažu da je svaki dinar koji je na taj način isplaćen potrošen za prevoz.

Kako je preneo sajt Gradske uprave, Vesić je kazao da je država Zakonom o radu dala obavezu poslodavcima da zaposlenima isplaćuju naknadu za prevoz ukoliko ne organizuju sopstveni prevoz.  

„Na ovaj iznos se ne plaćaju porezi ni doprinosi i zato može da se koristi samo za prevoz. Neki poslodavci zloupotrebljavaju ovu zakonsku mogućnost pa ovu naknadu uključuju u platu čime varaju državu jer ne plaćaju doprinose, a varaju i zaposlene kojima oduzimaju pravo na prevoz. Zato će ubuduće poslodavac biti obavezan da za svaki dinar koji isplati zaposlenom na ime prevoza dokaže da je novac zaista iskorišćen za prevoz“, kazao je Vesić.  

On je rekao da je na zahtev grada Beograda, Ministarstvo finansija početkom februara donelo mišljenje kojim ukazuje da ako poslodavac nema verodostojne isprave na osnovu kojih dokazuje da je na adekvatan način nadoknadio trošak zaposlenog za dolazak i odlazak sa rada (npr. račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila i sl.) ti troškovi mu ne mogu biti priznati kao rashod.  

Prema Vesićevim rečima, prošle godine u Beogradu bilo 717.998 zapsolenih osoba, a da je od navedenog broja samo 114.429 zaposlenih prosečno mesečno kupovalo pretplatne karte iako prema istraživanjima javni linijski prevoz koristi oko 47,9 odsto korisnika.  

„To znači da oko 250.000 zaposlenih lica koristi javni prevoz, a da ne plaća kartu, usled čega grad Beograd gubi minimalno 750 miliona dinara mesečno, ili skoro devet milijardi dinara na godišnjem nivou“, kazao je Vesić.