Tužilaštvo za osumnjičenog za pretnje N1 traži zatvor i psihijatrijsko lečenje

Vesti 25. feb 201915:55 > 17:02
Podeli:
Izvor: N1

Treće osnovno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv Steve Čubrića (70) iz Nove Pazove osumnjičenog da je slao preteća pisma zaposlenima na Televiziji N1 i predsedniku Narodne Stranke Vuku Jeremiću. On se tereti da je izvršio tri krivična dela ugrožavanje sigurnosti na štetu Vuka Jeremića i novinara televizije N1.

Čubrić se optužnim predlogom tereti za tri krivična dela ugrožavanje sigurnosti, precizirao je za Tanjug portparol tužilaštva Ivan Marković.

S obzirom na to da je reč o skraćenom postupku, tužilaštvo je u ovom slučaju podnelo optužni predlog i predložilo da se okrivljenom produži pritvor. Tužilaštvo traži da se „optuženom izrekne kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi s obzirom na to da je utvrđeno da je okrivljeni bitno smanjeno uračunljiv“.

Čubrić je uhapšen 5. februara.

Podsetimo, zbog izveštavanja o protestima, novinarima N1 i njihovim porodicama upućene su, početkom februara, pretnje smrću.

POVEZANE VESTI

„Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama“, pisalo je u pretećem pismu upućenom N1.

Za to je osumnjičen Steva Čubrić (70) iz Nove Pazove, kome je određen pritvor do 30 dana. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999. U pismu je, pored pretnji, završila i članska knjižica Saveza ratnih veterana Srbije. Međutim, predsednik tog udruženja Željko Vukelić je demantovao da oni stoje iza poslatih poruka.

Nakon toga, anonimno je na adresu redakcije N1 stigla članska karta opštinskog odbora SNS-a iz Stare Pazove na ime Stevan Čubrić. Kad se uporede podaci koje je objavio MUP i oni na članskoj karti SNS-a, po svemu sudeći, radi se o istom čoveku. Televizija N1 je odmah zatim uputila pitanja informativnoj službi SNS-a da li je ta članska karta autentična i da li je Stevan Čubrić njihov član, međutim, odgovor nismo dobili.