"Univerzitetsku podršku" protestima do sada potpisalo 1.475 profesora

Vesti 25. feb 201913:05 > 13:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Proteste "Jedan od pet miliona" koji se održavaju već nedeljama u gradovima širom Srbije do sada je podržalo 1.475 profesora, nastavnika, istraživača i saradnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i drugih univerziteta i visokih škola.

„Mi, dolepotpisani nastavnici, istraživači i saradnici Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, drugih univerziteta, instituta i visokih škola širom Srbije pridružujemo se kolegama sa Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i podržavamo građanske proteste koji se šire po Srbiji“, navodi se na stranici univerzitetskapodrska.home.blog.

Profesori su naveli da u ime profesije i moralne obaveze prema studentima da neguju slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga, da se zalažu za vladavinu prava – sve ono što podrazumeva fundamentalne civilizacijske vrednosti i uvažavanje različitosti – dužni su da dignu svoj glas, u uverenju da građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast.

„Smatramo neophodnim da u ovom trenutku podržimo sve vidove otpora autokratskom režimu, koji zloupotrebljava oruđa vlasti i produbljuje društvene razlike ugrožavajući socijalnu sigurnost svih građanki i građana. Aktuelne proteste vidimo kao izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva“, dodaje se.

On pozivaju časne kolege redovne profesore, vanredne profesore, docente, asistente, saradnike i istraživače u naučnim zvanjima svih univerziteta iz Srbije da se pridruže svojom podrškom građanima Srbije.

„Naša misija je javna, mi imamo obavezu da zaštitimo javni interes, mi pripadamo svima, mi pripadamo društvu“.

Proglas su potpisali Dejan Mijač, Srđan Karanović, Goran Marković, Egon Savin, Alisa Stojanović, Nebojša Romčević, Janko Baljak, Milena Dragićević Šešić, Ivan Medenica, Srdan Golubović, Stefan Arsenijević, Ljubomir Madžar, Miloš Đajić, Dušan Petričić, Srbijanka Turajlić, Žarko Trebješanin, Mrđan Bajić, Sonja Lončar, Srđan Verbić, Ivan Klajn i mnogi drugi profesori.

Lista svih potpisnika dostupna je na stranici univerzitetskapodrska.home.blog.