Žurić: Svi stojimo i dalje kod onog kordona u Kolarčevoj ulici

Vesti 24. feb 201910:21 > 10:22
Podeli:
Izvor: N1

Ne postoji dovoljno jaka politička snaga da kanališe nezadovoljstvo građana, ocenio je u Novom danu pisac Vule Žurić. On je rekao i da se niko nije usredsredio na ljude koji ne izlaze na proteste, a nisu ni u autobusima za "mitinge podrške“, ali koji možda mogu da donesu neku vrstu normalne promene.

Žurić je podsetio da je naredni 9. mart u subotu, navodeći da će to biti prilika za poređenje ondašnjih opozicionih protesta sa ovima sada.

POVEZANE VESTI

 „Strašno je za jednu zemlju da posle toliko godina, ne da narod nije ništa naučio, jer narod zna da kada je nezadovoljan i kada mu prekipi mora da izađe na ulicu, već kako to da oni nisu naučili, oni koji su tada bili u opoziciji i tražili demokratiju, da država deluje sistemski uz poštovanje prava građana i zakona, kako je moguće za sve ove godine da nisu naučili to ne ostvare zajedno sa ljudima, sa svojim glasačima“, kaže pisac.

Tu dolazi do šizofrene situacije, dodaje, da vidimo danas na ulici iste oni koji su i 1996. protestovali, a skoro i na istim mestima drže govore.

„A u stvari to je sve posledica, mi svi stojimo i dalje kod onog kordona u Kolarčevoj ulici… čini mi se da to nije prekinuto kada je tada patrijarh došao 97 i poveo kolonu kada se kordon sklonio. Čini mi se kao da se kordon sklonio, ali taj nevidljivi ili vidljivi kordon, on i dalje stoji i drži ovo društvo u čudnoj akumulaciji nezadovoljstva i frustracije… a bojim se da se to ne provali kao ona brana nedavno u Brazilu“, kaže on.

Problem opozicije je što, sada kad se sve namestilo kao kec na jedanaest da se „namestiš na čelo kolone, ti to ne možeš jer te se sećaju po lošem“, navodi pisac i dodaje da i to pokazuje koli je sve postalo gore.

„Situacija je mnogo ozbiljna, a sa druge strane jedna pa ista, i ništa se ne menja“, navodi.

Na vlasti su oni koji veruju u sve samo ne u taj sistem, kaže Žurić, ali „nigde nema sistema i svugde postoje jaki lideri“.

Ne postoji, međutim, politička snaga dovoljno jaka da kanališe to nezadovoljstvo, rekao je Žurić i dodao da se nada da neće biti uličnih sukoba i da se „nećemo tući ponovo“, kao 26. decembra 1997. kad je bio kontramiting.

Ljudi su nezadovoljni, ali mnogo je možda važnija tišina ovih koji ne izlaze na proteste, a nisu u autobusima koji idu na mitinge podrške.

„Niko se nije usredsredio na te ljude a oni su najvažniji. Oni su taj tihi glas koji će možda da donese normalnu vrstu promene.. Stvari su vrlo jasne, pretpostavljam da to Vučić zna, da njega podržavaju samo oni koje nateraju da dođu, ali njih ipak ima puno svi su pozapošljavani i uplašeni su da njihova egzistenicja zavisi od toga“, rekao je.

Žurić smatra da će protesti trajati.

„Na nama je da imamo strpljenja. I da verujemo da će sve dobro da se završi po nas“, kazao je.