Dobitnica nagrade "Crni biser" Bojana Mirosavljević gošća Novog dana

Vesti 21. feb 201913:02 > 13:05
N1

Novosađanki Bojani Mirosavljević, 12. februara u Briselu uručena je nagrada “Crni biser”, koju dodeljuje Evropska organizacija za retke bolesti “Eurordis”, za časopis “Reč za život”.

Ona je predsednica Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti „Život“, embriolog u timu čuvene dr Zorice Crnogorac, inače mama devojčice Zoe, po čijem je imenu nazvan zakon koji je spasio živote 2.000 mališana iz Srbije. Ona je gošća naše teme jutra.

Društveno-političke aktuelnosti kroz preged štampe komentariše novinar lista Danas Božidar Andrejić. 

Neinvazivna liposukcija, ili Liposukcijska ishrana je dijetoterapijski tretman za skidanje viska kilograma. Kompanija International health je razvila dijetoterapijski tretman, koji traje 14 dana, uz efekat smanjena telesne mase 7-10 odsto od pocetne, sa značajnim gubitkom masti u kritičnim zonama. Kroz nutricionistička savetovališta International healtha, kojih ima u celom regionu, Beograd, Podgorica, Sarajevo, Banja Luka, Zagreb, Skoplje, Temišvar, Bukurešt, Moskva, do sada je prošlo više od 100.000 korisnika koji su ostvarili željeni rezultat. O čemu je reč, sta je Liposukcijska ishrana, razgovaramo sa nutricionistom i autorom Liposukcisjke ishrane Kenanom Mandrom. 

Opera Don Đovani u Režiji Aleksandara Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića, biće izvedena 23. i 26. februara na sceni „Aleksandar Popović“ Ustanove kulture Vuk Karadžić. Internacionalni ansambl mladih izvođača spaja umetnike iz Pekinga, Bostona i Beograda. Tim povodom, naši gosti su Aleksandar Nikolić, reditelj opere, Aleksandar Ilić, koreograf i Vanče Zang, direktorka Gipak organizacije i prvi sopran u operi Don Đovani.

Otvoren je beogradski Sajam turizma. U narednih nekoliko dana posetioci će moći da vide šta se nudi na poznatim turističkim destinacijama. Sajamske aktivnosti za Turističku organizaciju Opštine Budve počele su odmah po ulasku u novu godinu, budući da su već u januaru nastupili na sajmovima turizma održanim u Slovačkoj i Austriji. Šta nude ove godine za Novi dan govori direktorka Turističke organizacije Opštine Budva, Maja Liješević.

Drugog marta na Kolarcu koncert za dva hibridna klavira. Kad kažemo hibridni klavir i kvantna muzika, uz to uvek ide LP Duo – Sonja i Andija vodiće nas na jedinstveno putovanje kroz muziku 21. veka i kompozitore koji pišu za njih, a premijerno ćemo čuti i deo autorske muzike LP Dua za dva hibridna klavira, koja će se uskoro pojaviti na njihovom novom albumu. Sonja Lončar i Andrija Pavlović, klavirski duo, gosti su Novog dana.

Stari zavet Biblije uvek je bio značajna inspiracija za autore iz različitih polja stvaralaštva, a strepnja kako likovno interpretirati Deset božjih zapovesti – jednu od okosnica hrišćanskog učenja i hrišćanske religije, koje kriju opšteljudski principi važni za ljude svih vremena – čini poslednji ciklus mlade umetnice Kristine Pirković. Uživo smo na izložbi njenih radova pod nazivom „O zapovestima i padu“.

U nastavku Novog dana donosimo vam neipričanu priču o grupi Queen. Novinar Mark Blejk, autor najtiražnije biografije sastava Pink Flojd, oslonio se na svoje stare intervjue sa članovima grupe Kvin, a zatim vodio više od sto razgovora sa njihovim producentima, urednicima diskografskih kuća, bivšim članovima sastava, bliskim saradnicima i školskim drugovima. Knjigu je sa engleskog preveo muzičar Dejan Cukić. On je naš gost ovog jutra.