Birački spisak za nadležne nikada ažurniji, stručnjaci nisu saglasni

Vesti 20. feb 201919:06 > 19:12
N1

Od utorka se iz jedinstvenog biračkog spiska preminuli brišu elektronski - to je rezultat digitalizacije preko 30 miliona podataka i rada Kancelarije za IT i ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. To svakako smanjuje mogućnost pogrešnih podataka, iako nadležni tvrde da birački spisak nikada nije bio ažurniji. Stručnjaci nisu saglasni.

Ako je do sada i bilo moguće drugačije, ubuduće će na izborima glasati samo živi. Preciznije, mrtvi će iz biračkog spiska biti brisani elektronskim putem.

„Onog momenta kada matičar tu činjenicu u matičnu knjigu umrlih – istog trenutka stiže takva informacija referentima, a oni u roku od jednog dana donose rešenje o brisanju“, rekla je Marina Dražić, pomoćnca ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Do sada su se mrtvi brisali peške, odnosno informacije su poštom putovale do referenata koji ažuriraju birački spisak – zbog toga je bilo moguće da dođe do greške pa da nekome i decenijama posle smrti na kućnu adresu stiže glasački listić.

„Zahvaljujući centralizaciji baza podataka i međusobnom povezivanju – greške su sada svedene na minimum. To znači da kada sledeći put Republička izborna komisija bude saopštila broj birača u jedinstvenom biračkom spisku imaćemo mnogo precizniji i tačniji podatak“, rekao Mihailo Jovanović, iz Kancelarije za IT.

Nisu baš saglasni u resornom ministarstvu – oni tvrde da je birački spisak već najbolji mogući.

„Ja odgovorno tvrdim da birački spisak nikada nije bio ažurniji!“, kaže Marina Dražić.

Sa drugom stranom nije saglasna ni treća – u CRTI pozdravljaju digitalizaciju jer kažu da su im se u prethodnim izbornim ciklusima javljali ljudi čiji umrli članovi porodice su se i dalje vodili kao glasači. Takođe, smatraju da birački spisak može i mora biti bolji.

„Ostaje nam samo da verujemo na reč državnim organima da čine sve što je u njihovoj moći da to bude sređeno jer je nemoguće proveriti tu informaciju, dok ne krenu da stižu pozivi za glasanje… I tada se cela priča aktuelizuje opet i ponovo“, kazao je Pavle Dimitrijević, iz CRTA.

Do nekih novi izbora – iz CRTE predlažu da se srede i prebivališta kao i odseljeni. Sledeći plan ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da uvežu birački spisak sa matičnom knjigom venčanih. Jer su izbori uvek iza ćoška, a najkasnije 2020. godine.