Đurić u "Kosmetskom kutku": Rušimo veštački nametnute barijere

Vesti 20. feb 201915:00 > 15:02
Tanjug/Jaroslav Pap

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se plasiranjem proizvoda srpskih privrednika sa Kosova u Novom Sadu ruše veštački nametnute barijere između Srba, koje, kako je rekao, neki pokušavaju kroz "anticivilizacijske takse, da nametnu".

Đurić je sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem obišao štand sa tradicionalnim proizvodima malih srpskih privrednika sa Kosova u prodavnici Univereksport, kao i novootvoreni „Kosmetski kutak“ u centru grada.

Oni su u „Kosmetskom kutku“ prisustvovali predstavljanju srpskih proizvoda sa područja Kosova, kao i „riznice vina“, a tada je potpisan Ugovor o saradnji Regionalne razvojne agencije Bačka i Regionalne razvojne agencije Kosova i Metohije.

„Mi zajednički otvaramo mogućnosti da se zdravi, kvalitetni, prirodni srpski proizvodi prodaju i plasiraju širom teritorije Srbije. Time se stiču uslovi da i srpski privrednici sa Kosova i Metohije mogu da privređuju, zarađuju i ostaju u svojim sredinama“, naveo je Đurić.

Vučević je kazao da je zahvaljući saradnji, upornosti i jedinstvu, poslat jasan signal da je moguće da konkretnim stvarima pomoći Srbima sa Kosova i Metohije u ostvarivanja njihovih ekonomskih prava, a time i ljudskih i nacionalnih.

„Želimo da pokažemo da Srbi iz naše južne pokrajine znaju da rade i dobro i kvalitetno i ponosni smo što iz Novog Sada, Srpske Atine, simbolično kreće ova priča ka ostalim gradovima Srbije, koji će, nadam se, slediti ovaj primer“, rekao je Vučević.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović rekao je da će se od ove nedelje proizvodi sa Kosova naći na rafovima u Novom Sadu i u Beogradu, u okviru „Kosmetskog kutka“ u prodavnicama „Univereksporta“.

„Tri srpska proizvođača, od ukupno dvadesetak na Kosovu, naći će se na našem tržištu, u dve prodavnice u Beogradu, tri u Novom Sadu. Za sada krećemo skromno, s obzirom na to da je i proizvodnja na KiM skromna i da su uslovi zaista teški. Radi se o vinima iz Velike Hoče, iz Opštine Orahovac i sušenog voća iz Zubinog potoka. Pozivam sve ljude da podrže ovu našu inicijativu, da podrže Srbe na KiM, tako što će kupovati njihove proizvode“, kazao je Stojanović.