Stefanović: Više od milion migranata registrovano u Srbiji od početka krize

Vesti 20. feb. 201912:56 > 12:58
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Od početka migrantske krize u Srbiji je registrovano više od milion migranata, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je država reagovala odgovorno tako što je čuvala bezbednost građana i ujedno poštovala osnovna ljudska prava migranata.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Istanbulu, naveo da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smeštaj.

„U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, u normativnom i operativnom smislu. U cilju unapređenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama“, rekao je Stefanović.

On je rekao da se ne sme zanemariti da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

„MUP Srbije intenzivno radi na otkrivanju kriminalnih grupa u cilju njihovog najstrožeg sankcionisanja. Dobro organizovanim akcijama srpske policije u 2018. godini uspeli smo da sprečimo 162 učinioca da izvrše krivično delo krijumčarenje ljudi. Pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice sprečene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namerama zaustavljeno više od 1.000 migranata“, rekao je Stefanović.