Uhapšeni zbog sumnje da su voće uvezeno iz Grčke prodavali u Rusiji kao srpsko

Vesti 20. feb. 201910:14 > 10:17
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih da su uvozile voće iz Grčke, izrađivale za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavale na tržištu Rusije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno, uhapšeni su odgovorno lice preduzeća „Coja Promet“ A.C. (63) i zastupnika tog preduzeća A.C. (36), odgovorna lica preduzeća „Citrum AKZ“ N.C. (37) i Z. C. (62), kao i odgovorno lice firme „D&B Trans“ B.K. (42).

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, pranje novca i poresku utaju.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranja novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva „Coja Promet“, a sumnja se da su dvojica uhapšenih iz tog preduzeća tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće. 

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća „Coja Promet“, izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju. 

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu „Coja promet“ pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.