Miletić: Opozicija mora da se izjasni po pitanju Kosova i EU

Vesti 20. feb. 201908:55 > 08:57
Podeli:
Izvor: N1

Programski direktor u organizaciji "Civil Rights Defenders" Goran Miletić ocenio je u Novom danu da postoje dva problema sa opozicijom, koja se pridružila protestima. "Oni ne kažu jasno da su za EU i druga stvar je tabu oko Kosova. Opozicija mora da se izjasni po pitanju Kosova i EU", kaže Miletić.

Govoreći o napadima na Prajd info centar, Miletić je rekao da taj centar postoji šest meseci. da je održano oko 80 događaja.

„Deset hiljada građana je došlo da pita nešto. Nismo imali ozbiljnije incindente, mđeđutim, prvi put se desio sredinom decembra tokom protesta „Jedan od pet miliona“, onda je bio napad pre desetak dana na našeg koordinatora i sada kada je išaran centar i lepljene nalepnice tokom protesta „Kosovo je Srbija“. Bio je tada zatvoren, ne znam da li bi bilo ozbiljnije da je bio otvoren“, kaže Miletić.

Ističe da imaju dobru saradnju sa policijom, da odmah reaguju, ali naglašava da je ključni problem tužilaštvo.

„Imamo u Srbiji objašnjenje oko svega, sve se objašnjava Kosovom, sve je povezano sa Kosovom. LGBT zajednica nije monolitno telo, postoje različita mišljenja. Imamo neke tabue u Srbiji, neke stavove ne smete da iskažete, posebno ako pripadate nekoj manjinskoj zajednici“, kaže on.

Kaže da su pozvali sve političke partije i javne ličnosti da svojim prisustvom pruže podršku Prajd info centru, te da misli da je to dobar model, ali da je javnost i dalje podeljena.

„Prajd je bio zabranjivan i kad je došao Vučić, ali je činjenica da se za vreme ove vladti desio Prajd, da imamo premijerku koja pripada LGBT zajednici, ali to ne menja realnost. Mnogo stvari nije rešeno, mnogo stvari je na čekanju. Čini mi se da država mora da uradi svoj deo posla“, kaže on.

Govoreći o protestima „Jedan od pet miliona“, kaže da je on „jedan od retkih ljudi koji je, kada je ova vlast dolazila, predvideo da će do takvih protesta doći“.

Komentarišući opoziciju, koja je pridružila protestima, kaže da postoje dva problema.

„Oni ne kažu jasno da su za EU i druga stvar je tabu oko Kosova. Ja znam da je to bolna tema. Opozicija mora da se izjasni po pitanju Kosova i EU. Činjenica je da Srbija nema nikakvu vlast na Kosovu dugo“, kaže on.

Osvrćući se na moguće izbore, Miletić je rekao da „ovde nemamo nikakav sistem“.

„Da li želimo da živimo u državi u kojoj jedna osoba zna, to nije sistem. Mi ovde nemamo nikakav sistem, nego ako predsednik Vučić bude poželeo izbore, onda će ih biti“, kaže on.

Ističe da je „atmosfera već prilično nasilna“.

„Zaista ne mogu da očekujem ništa pozitivno, nikakvu bolju atmosferu. Čini mi se da će kampanja biti bez slobodnih medija, ne vidim da će biti neko poboljšanje izbornih uslova, ono što opozicija zahteva“, kaže Miletić.