Zbog gripa zabranjene posete bolnicama, osim ako niste predsednik Vučić

Vesti 19. feb 201919:00 > 19:04
N1

Da li je sezoni gripa u Srbiji kraj? Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je broj obolelih smanjen. Upozorava i da situacija jedino nije sjajna u Vranju, gde se broj zaraženih virusom gripa povećao. Na snazi je i dalje zabrana poseta zdravstvenim ustanovama.

No, uprkos tome, predsednik Aleksandar Vučić je danas posetio Institut za majku i dete, gde je obišao odeljenje hematoonkologije.

Poslednje dve nedelje nizala su se upozorenja o širenju epidemije gripa. Podaci pokazuju da je od početka sezone obolelo više od 100.000 ljudi, dok je zbog komplikacija izazvanih gripom umrlo najmanje 30 osoba. Početak nedelje, prema tvrdnjama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, beleži poboljšanje.

„Ja mogu da vam kažem od jutros najnovije rezultate, da je broj obolelih od gripa smanjen. Svuda sem u Vranju je pao između 10 i 20 odsto, jedino u Vranju nije pao, čak šta više, malo se povećao“, rekao je ministar.

POVEZANE VESTI

Inače, zbog gripa je produžen raspust u svim školama za nedelju dana. Upravo to, je prema tvrdnji resornog ministra, doprinelo poboljšanju situacije.

„Trenutno je dva dana od produženja raspusta, tako da ne možemo da kažemo da je to isključivo doprinos raspusta, ali sigurno jedna dopunska mera koja je uticala i koja će tek značajno uticati u narednom vremenskom periodu da imamo smanjenja broja obolelih. Napominjem da u ovom periodu godine i očekujemo da sada, od otprilike sledeće nedelje, pada broj obolelih, a i ovo toplo vreme nam ide na ruku“, kaže epidemiolog Darija Kisić.

Koliki je zaista broj onih koji su u sezoni gripa bili zaraženi, pod znakom je pitanja. Jer dok su neke institucije objavljivalje podatke, ima i onih koje nisu. Prema pisanju Južnih vesti, institucije u Nišu su krile podatke o epodemiji, ali i onima koji su preminuli od gripa. Ministar tvrdi da se prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije takvi podaci objavljuju na sedam dana i uz stručne analize.

„Ni tada ne možemo apsolutno da budemo sigurni da li su sve te osobe, nego kažemo – povezane sa gripom. Ja samo molim sve da to razumeju da niko ništa ne krije, niti ima razloga da krije“, kaže Lončar.

Zbog gripa, posete srpskim bolnicama su zabranjene. No, očigledno za predsednika Aleksandara Vučića to ne važi, jer je posetio Institut za majku i dete.

Uprkos stavljanju zaštitne maske, predsednik je obilazak pacijenata nastavio bez nje.

Poseta predsednika naišla je na ošte kritike na društvenim mrežama, gde se raspravljalo o tome da li je i u sezoni gripa, ovako nešto neophodno?

„Ovaj događaj, najodgovornije tvrdim, jer sam ja učestvovao u tome, je organizovan po svim pravilima epidemiologa koji su dali, da slučajno neko ne bude ugrožen ili bilo šta. Ne možete ovo da poredite sa nekim dugim neorganizovanim ili sličnim stvarima. To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar.