Čekajući odluku Vučića o izborima, obelodanjene novine u biračkom spisku

Vesti 19. feb. 201918:45 > 19:00
Podeli:
Izvor: N1

Situacija sa Kosovom mogla bi presudno da utiče na to hoće li građani Srbije pre vremena za birališta. Jer, kako je rekao predsednik države, ukoliko se dijalog u Briselu ne nastavi, što zavisi od povlačenja kosovskih taksi na robu iz Srbije, moglo bi doći do vanrednih parlamentarnih izbora.

Poslednjih dana nijedno medijsko pojavljivanje šefa države ne prođe bez pitanja, hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora, koje formalno, baš predsednik Srbije i raspisuje.

„Naš narod odlučuje o tome ko će da bude na vlasti, a ko će da bude u opoziciji. Tako da… ljudi za to imaju priliku na izborima i o tome će donositi uskoro odluku“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da li je to uskoro proleće 2020. kada bi birači posle dužeg vremena glasali na redovnim parlamentarnim izborima ili će glasači na birališta opet vanredno?

POVEZANE VESTI:

„Moguće je da se ide i nešto ranije na izbore, ukoliko takvih odluka bude samo da li će to biti to je sad već druga stvar naravno“, dodao je Vučić.

Odgovor zna jedan od lidera Saveza za Srbiju. Vuk Jeremić tvrdi da izbori ne zavise od nastavka dijaloga Beograda i Srbije, već od protesta širom države.

„Budu li portesti nastavili da rastu, a hoće, neće biti nikakvih izbora. A kada ih jednom bude, na njima ćemo pobediti“, poručuje Vuk Jeremić.

Da li bi tu pobedu mogla bi da olakša novina kojom se na Twitteru pohvalila predsednica Vlade Srbije? A odnosi se na birčaki spisak, na čiju se neažurnost žali baš opozicija, ali i oni koji protestuju.

„Od danas se deo Jedinstvenog biračkog spiska (JBS) automatski ažurira. Povezali smo Matične knjige umrlih sa JBS. Preminuli se u roku od 24h ispisuju iz Jedinstvenog biračkog spiska“.

Ipak, to je rešenje samo dela problema s biračkim spiskom. Jer, odnosi se na buduće smrtne slučajeve. Dok nezadovoljni građani i građanke protestuju zbog birača koji su umrli i decenijama pre.

„Zato što mi mrtvi roditelji glasaju od 1995“, kaže jedna građanka.

Takvi slučajevi i dalje se iz biračkog spiska brišu ručno. Koliko ih je tačno ne zna se. Malo, kažu u Ministarstvu za državnu upravu i uveravaju: matičari rade i na tome.