Poznata politika Srbije prema Kosovu, opozicija upozorava – time se krši Ustav

Vesti 19. feb. 201918:15 > 18:31
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Zülfiya Yakup

Građani Srbije konačno su dobili jasan odgovor na pitanje šta je politika Beograda prema Kosovu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je to razgraničenje. Opozicija, međutim, pita kako je zvanična politika nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obaveštena, a kamoli odlučivala.

Šta je zvanična pozicija Srbije u pregovorima sa Kosovom – predstavnici vlasti na ovo pitanje odgovarali su isticanjem da je neophodno pronaći kompromis, bez iznošenja detalja. Šef diplomatije sada kaže da se Srbija zalaže za razgraničenje, ali ističe da se o tome nije razgovaralo u Briselu. 

„Mi ne možemo da pričamo o tome kada taj dijalog se trenutno ne vodi“, kaže Dačić.

Dakle, zvanična pozicija Srbije je razgraničenje, vi dođete, razgovarate, dajte da vidimo gde će da bude razgraničenje?

Dačić: Tako je.

Je l tako?

Dačić: Ta linija nikada nije napisana niti utvrđena.

Znači, zvanična pozicija Srbije je dajte da pričamo o razgraničenju?

POVEZANE VESTI:

Dačić: Dajte da pričamo o tome, da na takav način rešimo naše odnose. To je naša zvanična ponuda.

U onome što je rekao ministar spoljnih poslova, predsednik Srbije ne vidi ništa novo.

„Šta ovo drugo da komentarišem to sam rekao pre dve godine. Sad ste me vi spopali sa tim što sam reakao pre dve godine, pre godinu dana u Šidu. Da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, međutim, tada nije rekao da je to zvanična pozicija Srbije, već njegov stav. 

„Ja se zalažem i to ne krijem, ja se svakako zalažem, i to je politika koju predstavljam, da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima“, rekao je Vučić 9. avgusta prošle godine. 

Savez za Srbiju, međutim, kaže da je razgraničenje samo „smokvin list“ za priznanje Kosova i pita kako to može biti državna politika.

„Kako može biti zvanična politika nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obaveštena, a kamoli odlučivala. Kako može biti državna politika nešto o čemu je samo jedan čovek, makar on bio i predsednik Republike, tajno razgovarao na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem, a da o tim razgovorima nikoga nije obavestio, nego je čak i demantovao da je u takvim razgovorima i učestvovao“, saopštio je SZS.

Opozicija je, inače, u Skupštini Srbije više puta tražila zasedanje na kome bi se raspravljalo o Kosovu, navodeći da ta tema skoro šest godina nije bila u parlamentu.