Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario

Vesti 19. feb. 201917:35 > 21:07
Podeli:
Izvor: N1

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je razgraničenje zvaničan predlog srpske strane, rekao da su se iz Beograda već mogle čuti takve poruke, ali da etnička podela nije realan scenario i da na njega ne bi pristala ni međunarodna zajednica.

„Dačićev stav nije ništa novo, on je taj stav imao u kontinuitetu, ali je sada samo potvrdio da je etnička podela zvaničan stav Srbije. Ovo je izazvalo tragedije na Balkanu, želja lidera da stvaraju monoetničke države… Ovakve izjave su veoma opasne i svi u Evropi i u svetu ne razumeju ovo. Etnička podela na etničke linije je nešto nemoguće u praksi i besmisleno na političkom nivou“, rekao je Haradinaj.

Dačić je novinarima rekao da ideja o razgraničenju postoji kao predlog, ali da nije definisano gde bi bila linija.

Haradinaj je optužio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini da je vodila tajni dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Mogerini je imala jedan tajni dijalog. Dobro je da ona izađe sa tim na videlo da ga ne bi držala tajnim. Dijalog treba da se nastavi“, kazao je Haradinaj.

On je ponovio da neće ukinuti takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos zahtevima SAD i EU sve dok dve zemlje ne postignu sporazum o međusobnom priznanju.

„Ako mi u ovoj etapi prihvatimo korak nazad onda će nam se tražiti i drugi ustupci. Ne radi se ovde samo o taksi“, kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, priznanje od strane Srbije je „jedna vrsta traženja izvinjenja za zločine koje je izvršila na Kosovu“.