Pašalić: Oko pola miliona ljudi ne može da zadovolji egzistencijalne potrebe

Vesti 19. feb 201915:52 > 15:54
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da prema poslednjim podacima nadležnih državnih organa, oko 500.000 građana Srbije nije u stanju da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe.

U saopštenju povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde, ombudsman je rekao da prema podacima Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, linija apsolutnog siromaštva iznosi 12.045 dinara mesečno, a da je potrošnju nižu od toga imalo 7,2 odsto stanovnika Srbije.

„Riziku od siromaštva najviše su izloženi mlađi od 18 godina, jer još uvek ima dece koja nisu u obrazovnom sistemu, koja su izložena teškim fizičkim poslovima ili dece koja rade ili žive na ulici“, naveo je Pašalić, a preneo kabinet ombudsmana.

Ukazujući da su najugroženije kategorije lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, kao i nezaposleni, zaštitnik je naveo da je obaveza države da u budžetu poveća izdvajanja za najsiromašnije i da nastavi da razvija i ulaže u decu, mlade i stare. 

Svetski dan socijalne pravde, odlukom Ujedninjenih nacija, obeležava se 20. februara, kako bi bili istaknuti globalni problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isljučenosti i nezaposlenosti na nivou svetske populacije.