Ministarstvo kulture izdvojilo 80 miliona dinara za Hilandar u ovoj godini

Vesti 19. feb 201915:43 > 15:45
Shutterstock

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je, posle sednice Komisije za Hilandar, da je za nastavak radova na obnovi tog manastira za ovu godinu izdvojilo 80 miliona dinara.

Planom rada u 2019. godini predviđeni su nastavak radova na rekonstrukciji trpezarije sa kuhinjom, kao i nastavak pripremnih radova na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom koji podrazumevaju ojačanje, osiguranje i demontažu delova koji su skloni padu kako bi se pristupilo konzervatorskim radovima na tom objektu, saopštilo je to ministarstvo.

Кomisija, kojoj je predsedavao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, konstatovala je da su završeni kompletni restauratorsko-konzervatorski radovi na Belom konaku i da je objekat stavljen u funkciju, da su u skladu sa planom izvedeni radovi na krovnoj konstrukciji trpezarije sa kuhinjom, kao i da su započeti pripremni radovi na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom.

Takođe su se složili da je u skladu sa predviđenom dinamikom Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petovaradin sproveo konzervatorsko-restauratorske radovi na tronu Bogorodice Trojeručice.