Ahmeti: Nećemo podržati smenu vlade Ramuša Haradinaja zbog taksi

Vesti 19. feb. 201914:17 > 14:19
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti izjavio je da ta stranka neće podržati smenu vlade Ramuša Haradinaja zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ahmeti je na Fejsbuku napisao da je vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova (DPK), ali i dvema opozicionim strankama, Demokratskom savezu Kosova (DSK) i Samoopredeljenju, preneo da neće pomoći Srpskoj listi da smeni Haradinaja zbog spornih taksi.

On je odbacio medijske navode da se razgovara o vladi koja bi posle smene Haradinaja sa mesta premijera, bila formirana na širokoj osnovi.

„Mi smo dali i dajemo političku podršku za taksu i deo smo državne delegacije za dijalog. Rekli smo i Demokratskom savezu Kosova i Samoopredeljenju da nećemo pomoći Srpskoj listi da obori vladu zbog takse. Sada kažemo i Demokratskoj partiji Kosova da uz našu pomoć neće oboriti vladu niti pretiti Alijansi za budućnost Kosova, kao pritisak na premijera da ukine taksu“, naveo je Ahmeti.

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova je dodao da je potrebno doneti zajedničku odluku u vezi taksi, gde će se kako je rekao, „zajedno snositi i pritisak i kritika“.

„Taksa je pravična i prva je odluka posle svih napada Srbije na nas. Mi smo zainteresovani da vodimo dijalog sa Srbijom na osnovu platforme koju smo usvojili. Međutim, Vlada Kosova ima pravo da donosi odluke kako bi zaštitila interese naše države“, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, „dijalog sa Srbijom predstavlja izuzetno značajno pitanje za Kosovo, kako sada, tako i u budućnosti“.

„Zato treba da stremimo da odluke o dijalogu uvek donosimo konsenzusom i uključivanjem svih onih koji imaju interes da pomognu Kosovu. Personalizacija ovog procesa je nemoguća i bila bi veoma štetna“, napisao je Ahmeti.