Bastać: Novi sistem parkiranja ugrožava građane Starog grada

Vesti 19. feb. 201913:43 > 13:45
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać ocenio je da uspostavljanje novog sistema parkiranja u Beogradu predstavlja još jedan od načina na koji čelnici grada insistiranjem na izmeštanju saobraćaja iz centra nastavljaju da sprovode loše planirane projekte koji ugrožavaju građane opštine Stari grad.

Bastać je u pisanoj izjavi naveo da se više od 700 Starograđana, vlasnika vozila, od juče suočava sa situacijom da im se parking „odselio“, odnosno da su sa svojim vozilima proterani iz ulica u kojima žive.

„Za stanare ulica koje se nalaze nadomak nove ljubičaste zone, gradski čelnici su predvideli da se parkiraju u zoni koja se nalazi 500 i više metara od njihovog mesta stanovanja. Na taj način onemogućili su im prilaz domovima, jer je, na primer, zamišljeno da se neko ko živi u Ulici cara Lazara parkira na Studentskom trgu, u Palmotićevoj ili dalje“, naveo je Bastać.

On je naveo da od obećanog rešenja da će deo stanara imati mogućnost parkiranja u garaži na Obilićevom vencu po povlašćenim cenama nema ništa, jer stanari samo tokom noći mogu da koriste garažu, a ujutru moraju da traže parking.

„Proširenjem pešačke zone i popločavanjem ovog dela grada brojna parking mesta su već ukinuta, a stalnim radovima i zatvaranjem ulica, kvalitet života stanovnika starog gradskog jezgra je značajno opao i oni se s pravom pitaju da li ih napredna gradska vlast proteruje i sili da prodaju kola, stanove i da se isele iz svojih domova, kako bi ih jeftino kupili tajkuni bliski vlastima i od centra prestonice napravili niz hostela i kafića za jeftinu zabavu fantomskih turista“, naveo je Bastać.