Šib: Vrata EU širom otvorena za Zapadni Balkan čim zemlje budu spremne

Vesti 19. feb. 201912:25 > 12:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana čijim će zemljama, kada budu spremne za članstvo, vrata biti širom otvorena.

Na skupu „Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana“ Šib je rekao da Nemačka podržava proširenje EU, ali da se mora insistirati na pravilima.

„Uslovi oko reformi i vladavine prava su jasni, borba protiv korupcije, poboljšanje položaja novinara i prava građana“, rekao je Šib u Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Govoreći o poglavlju 31 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU koje se odnosi na prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj politici, Šib je rekao da se to prilagođavanje nekad izjednačava sa uvođenjem sankcijama Rusiji, ali da je to pojednostavljeno tumačenje.

„Kao članice EU zemlje se moraju pridružiti zajedničkim izjavama i merama. Kandidati moraju da usvajaju potrebne zakone“, rekao je nemački ambasador. 

Šib je naveo da poslednji izveštaj Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove opisao Srbiju kao „umereno spremnu“ zemlju.

„Saradnja s EU ne znači manje saradnje s trećim zemljama, poput Rusije i Kine. Srbija mora da garantuje da saradnja s Rusijom ne krši njene obaveze kao zemlje kandidata za članstvo u EU“, dodao je.

On je rekao da Nemačka naporno radi na ostvarivanju jedinstvene spoljne politike EU i blisko saradjuje ;s Francuskom da ojača Evropu, podsetivši na nedavno obnovljeni Jelisejski sporazum.