Insajder: Adaptacija Direkcije PIO fonda košta 1.000 evra po kvadratu

Vesti 19. feb 201910:33 > 10:39
Insajder

Adaptacija prizemlja Direkcije PIO fonda po ceni od 1.000 evra po kvadratu bez uračunatog PDV-a finansira se sredstvima koja u Fond uplaćuju svi zaposleni gradjani Srbije, a ovaj posao odobrio je Upravni odbor Fonda, u kome većinu čine članovi koji su izabrani na predlog Vlade, piše danas Insajder.

„Da je reč o skupom poslu koji se finansira iz budžeta, u koji se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuje i podatak da se će se recimo novi stanovi koje država gradi za pripadnike vojske i policije prema najavama predstavnika vlasti prodavati za najviše 500 evra po kvadratu“, navodi Insajder.

Tender za „izvođenje radova na adaptaciji prizemlja objekta Direkcije RF PIO“ raspisan je 22. decembra 2017. Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, posao je predviđao adaptaciju prostora od oko 1.500 metara kvadratnih. To, između ostalog, podrazumeva građevinske i zanatske radove, rušenje zidova, postavljanje novih elektro i vodovodnih instalacija.

Kako je naveo Insajder, mesec dana kasnije, kako se može videti iz javno dostupnih dokumenata, sklopljen je ugovor o dodeli posla sa grupom ponuđača na čelu sa firmom Roofs DOO iz Beograda vredan skoro 169 miliona dinara bez PDV-a. To je ujedno bila i jedina ponuda koja je stigla i prihvaćena je.

U međuvremenu je, po pisanju Insajdera, cena ugovorenog posla uvećana. Naime, zbog, kako je navedeno nepredviđenih radova, Fond PIO je u decembru 2018. raspisao novi tender. Ovoga puta je izvođač radova Roofs DOO izabran u direktnom pregovaračkom postupku.

Nepredviđeni dodatni radovi koštali su dodatnih pet miliona dinara. Tako je ukupna cena adaptacije prizemlja u zgradi direkcije Fonda u Ulici Aleksandra Kostića u Beogradu građane koštala više od 173 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra bez uračunatog PDV-a.

Izmenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju 2014. i to po hitnom postupku, upravljanje PIO Fondom je praktično preuzela Vlada Srbije preko svojih predstavnika u Upravnom odboru.

Naime, do tada je Upravni odbor Fonda imao 21 člana a odluke su donosili predstavnici osiguranika, poslodavaca, ulagača i dva predstavnika Vlade.

Od 2014. se odnos snaga menja, podsetio je Insajder. Smanjuje se broj članova UO sa 21 na sedam. Četiri člana bira Vlada, dok su preostala tri predstavnici osiguranika, korisnika i poslodavaca,