Miodrag Stojković: Ostajem na fakultetu, ali ću zatražiti ograničeno odsustvo

Vesti 18. feb. 201919:38 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Genetičar Miodrag Stojković obratio se putem svog Tviter naloga javnosti, navodeći da ostaje Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu kao šef Katedre za matične ćelije, ali da će od rukovodstva te visokoškolske ustanove uskoro zatražiti pravo na ograničeno odsustvo, jer će morati uslove za naučni rad delimično da potraži u inostranstvu.

Kragujevački portali preneli su ranije da je Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a da je na to mesto odlukom dekana imenovana profesorka Biljana Ljujić.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ranije danas je demantovao  te navode. U saopštenju fakulteta se kaže i da su tvrdnje da će doći do raspuštanja katedre za matične ćelije i da će biti doveden u pitanje nastavak izgradnje Centra izuzetnih vrednosti, „netačne i zlonamerne“.

Stojković je na svom Tviter nalogu napisao da prethodnih dana, zbog obaveza, nije stigao svima pojedinačno da odgovori i da je ovo njegova kratka izjava.

On je naveo da do daljeg ostaje na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu – i dalje kao šef Katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama, na doktorskim studijama, da, kao i do sada, uz pomoć kolega, pokuša da na najbolji način studentima prenese znanje i glad za novim.

Dodaje da će zbog skromnih mogućnosti, naročito nedovršenog Centra za matične ćelije, morati uslove za naučni rad delimično da potraži u inostranstvu. „Zato ću od rukovodstva fakulteta uskoro zatražiti pravo na ograničeno odsustvo sa nadom da će obećani, za našu zemlju i mlade naučnike preko potrebni Centar, ipak biti izgrađen i opremljen“, naveo je.

U zemlji koja odumire, borba protiv bele kuge ostaje preča i važnija od svih, zbog toga nije samo želja srca, već i moja obaveza da u koodinaciji sa saradnicima nastavim i sa radom u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu, dodao je ovaj naučnik.

„I pored velikih teškoća, mi koji smo pre 11 godina osnovali bolnicu, i danas smo saglasni da ona mora da ostane mesto budućih generacija, kako novorođene dece tako i usavršavanja mladih, ali i putokaz, da uz stvorene uslove i ljubav prema radu, ipak možemo i to uspešno. Zato se iskreno nadam da će takva jedinstvena šansa i perspektiva koja je nadohvat ruke i Kragujevcu biti pokretač vredniji od svega, biti pouka da je budućnost fakulteta i zemlje vezana za Centar, a ne prethodne dane i drobljenje sopstvenog ugleda“, naveo je u pisanoj izjavi naučnik.

Mediji su, inače preneli, da su po objavljenoj vesti o smeni, reagovali članovi Katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, koji su od dekana FMN zatražili, u otvorenom pismu, da „preispita svoju odluku o smeni“ koju je doneo „bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem“.

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo „uz saglasnost“ njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.