Roditelji nestalih beba: Zakon ne garantuje da će istraga dovesti do istine

Vesti 18. feb 201919:23 > 19:23
Shutterstock

Predstavnici komiteta ministara Saveta Evrope ponovo su, ovog puta u Beogradu, zatražili od zvaničnika da što pre usvoje zakon o rešavanju slučajeva nestalih beba. Posle godina kašnjenja - više nacrta zakona. U Skupštini kažu da će zakon na dnevni red već na proleće. Međutim, to nije dokument koji zadovoljava roditelje koji decenijama traže istinu.

„Što kaže ono srpsko – bolje ikad nego nikad“, kažePetar Petrović, predsednik Odbora za pravosuđe.

A da bi zakon o nestalim bebama bio ikada donet – došli su iz Saveta Evrope da nas podsete da ga nemamo…

POVEZANE VESTI

„Došli smo da apelujemo da se što pre preduzmu koraci ka usvajanju ovog zakona koji zapravo predstavlja razradu onoga što podrazumeva sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava, kako bi porodice saznale sudbinu svojih nestalih beba“, poručio je Kristof Poirel, direktor direktorata za ljudska prava Saveta Evrope.

Zakon je inače, u proceduri i na čekanju od prošle godine, a u resornom odboru kažu da bi veoma uskoro – možda već u martu – Skupština Srbije mogla da ga razmatra.

„Očekujemo da konačno ovo pitanje bude, da kaže, skinuto sa dnevnog reda… Da kažem, javnosti. Prema mojim saznanjima, trebalo bi da na jednoj od prvih sednica prolećnog zasedanja Narodne skupštine republike Srbije ovaj zakon uđe u načelnu raspravu, normalno, i usvajanje posle toga“, kaže Petar Petrović iz Odbora za pravosuđe.

Toga se i bojimo, odgovaraju roditelji nestalih beba, koji od samog početka nisu zadovoljni nacrtom zakona. Tokom dana su i oni razgovarali sa predstavnicima Saveta Evrope.

„I oni shvataju da ovaj zakon, koji je u skupštinskoj proceduri zbog kompleksnosti priče, neće moći da ispuni presudu suda u Strazburu. Srbija će biti u problemu ukoliko usvoji ovaj zakon, jer nijedno udruženje ni roditelji neće pristati na takav zakon“, kaže Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Roditelji kažu da ni amandmani neće pomoći, jer zakon ne garantuje da će istraga dovesti do istine već do novčane nadoknade. Ipak, u Skupštini Srbije za sada nema reči o povlačenju.