Stojiljković: Nismo zadovoljni socijalnim zahtevima opozicije

Vesti 18. feb. 201914:35 > 14:38
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da taj sindikat nije zadovoljan socijalnim zahtevima opozicije, iako je pružio načelnu podršku protestima.

On je agenciji Beta rekao da UGS „Nezavisnost“ podržava proteste, usmerene ka demokatizaciji društva i slobodi medija, ali da smatra da bi smena vlasti bez socijalnih zahteva bila samo smena režima.

„Sindikatu UGS ‘Nezavisnost’ nije dovoljno da opozicija kaže da, ako pobedi, neće da zasedne na vlast, već će da postavi ekspertsku vladu na godinu dana. Ne verujem da ta vlada može nešto da uradi u tom periodu“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da opozicija mora precizirati socijalne zahteve ako želi da u svoje redove privuče profesionalne organizacije.

On je rekao da su socijalni zahtevi opozicije do sada bili minimalni i da su više zastupljeni na parolama nego u programu opozicije.

Prema njegovoj oceni, obećanje opozicije da bi u slučaju da dođe na vlast uspostavila socijalni dijalog nije dovoljno i zato sindikat „Nezavisnost“ želi da vidi precizne i jake garancije u „ugovoru sa narodom“.

Prevremeni izbori samo godinu dana pre redovnih su, kako je rekao, nepotrebni, a izbori bez dijaloga vlasti i opozicije i fer uslova bili bi besmisleni.

„Sindikat ‘Nezvisnost’ se neće uključivati u organizaciju protesta, to je odluka svakog člana pojedinačno i važiće dok ne vidimo šta su sve socijalni zahtevi i kakve su garancije za njihovu realizaciju“, rekao je Stojiljković.

Taj sindikat se, prema njegovim rečima, zalaže za, pre svega, povećanje minimalne cene rada kako bi dostigla vrednost potrošačke korpe i traži da se izmeni Zakon o radu i poštuju vrednosti dostojanstvenog rada.

„Sindikat se neće priključiti protestima da bi protestovao zbog nepravde prema nečijoj tetki ili zbog ostavke pojedinaca“, rekao je Stojiljković.