Vulin: Veliko interesovanje za proizvode srpske namenske industrije

Vesti 18. feb 201914:08 > 14:13
Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2019 u Abu Dabiju vlada veliko interesovanje za proizvode srpske namenske industrije, posebno za raketni sistem "ralas", bespilotne letelice i bespilotni helikopter, kao i, tradiconalno, za haubice "Nora B-52" i razne vrste municije.

„Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske danas su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi. Jugoimport SDPR kao preduzeće koje okuplja čitavu Odbrambenu industriju Srbije i koje je često predstavlja u svetu danas je na Sajmu u Abu Dabiju pokazalo šta Srbija ima da ponudi svetu“, rekao je Vulin, koji je u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde se održava sajam naoružanja sa više od 1.300 izlagača iz preko 60 zemalja.

POVEZANE VESTI

On je rekao da je odbrambena industrija Srbije u 2018. godini uvećala zaradu i izvoz za 13, 9 procenata u odnosu na prethodnu godinu, kao i da će država nastaviti da ulaže u nju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pomoćnik direktora Jugimport SDPR Aleksandar Lijaković je rekao da se poslednjih godina intenzivno povećava ulaganje u marketing, a ne samo u razvoj odbrambene industrije.

„Ovo je treći put, posle Abu Dabija 2017. godine i sajma u Parizu, da imamo jedan impresivan štand, koji je i po veličini i po ulaganjima u marketing, na nivou svetskih proizvođača“, naglasio je Lijaković.

Govoreći o budućim izvoznim projektima, Lijaković je istakao da Jugoimport SDPR posmatra UAE kao jednog od najznačajnijih partnera, a trenutno je u toku nekoliko projekata koji su u različitim fazama realizacije.Vojska UAE, koja se oprema najnaprednijim i najsofisticiranijim sistemima naoružanja, veliko interesovanje je pokazala za besposadnu naoružanu platformu „Mali Miloš“ koja je uspešno ispitana u teškim terenskim uslovima u Emiratima, navodi se u saoopštenju Ministarstva odbrane.