Prelević: Stručne ličnosti kao spona između demonstranata i političara

Vesti 18. feb. 201911:51 > 11:55
Podeli:
Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Advokat Božo Prelević ocenio je da bi bilo neophodno da se oformi jedna grupa stručnih, moralnih ličnosti kao savetodavno, kontrolno telo, odnosno "spona" između građana koji protestuju i političkih aktera koji ih podržavaju.

„Ta spona bi bila jako dobar korektiv, od velike pomoći tom političkom delu ovih protesta“, rekao je Prelević za agenciju Beta, obrazlažući ideju koju je izneo govoreći na protestu u subotu u Beogradu.

Prelević kaže da ima „blagi strah“ da se ne izgubi veza između građanskih protesta i političkih stranaka i pokreta, podsetivši i da je među potpisnicima i onima koji su podržali proteste veliki broj pametnih, sposobnih ljudi, koji nisu u strankama i pokretima.

Kako je objasnio, svako ko je dosadašnjim radom stekao kredibilitet moralnog, stručnog i poštenog čoveka, kandiduje se da bude ispred građana, jer, kako kaže, ne možete imati sa strane učesnika protesta „pedeset ili trista hiljada ljudi“, već grupu istaknutih ličnosti koje više decenija zagovaraju demokratizacije Srbije.

Prelević je istakao i da se protesti održavaju u više od šezdeset gradova, uz najave da će ih biti u još dvadesetak, ali, ocenjuje da u ovom trenutku nema koordinacije između protesta i dodaje da se na neki načim moraju koordinirati.

On je kazao da to nije potrebno samo da bi se došlo do pobede, naglašavajući da su svi u protestu istakli da će se to uraditi nenasilno, već i da bi se reagovalo kada su ljudi izloženi mobingu zbog drugačijeg mišljenja od vlasti i učešća u protestima.

Preme rečima Prelevića, to savetodavano telo iznosilo bi i primedbe političkim akterima, a „centralna je da moraju biti jasniji i određeniji šta nude“.

On je rekao da se ideja o ovom telu formirala u grupi ljudi, koji su na protestima, iz želje da pomognu, a na političkim grupacijama je da „analiziraju“ i vide da li im treba spona i koordinisanje sa ljudima koji demonstriraju, ili misle da su sami sebi dovoljni.

Na pitanje da li bi prihvatio da bude u takvom telu, Prelević kaže da bi bilo nepošteno reći  – „ja predlažem, a ako me neko predloži, neću da budem“, ali smatra da ima puno više boljih i stručnijih od njega.

„Ima više od hiljadu profesora koji su potpisali tu podršku, to je ogroman rezervoar pameti, stručnosti i poštenja“, rekao je Prelević.