Sporazum s narodom za vlast glup, opozicija tvrdi – već desetine hiljada potpisa

Vesti 17. feb. 201918:03 > 19:41
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Sporazum sa narodom koji je osmislila opozicija, narod od sinoć može i da potpisuje. I dok vlast kritikuje taj sporazum i navodi da ne nudi nikakva rešenja za teške probleme sa kojima se susreće Srbija, opozicija ne odustaje.

To je, kažu, dogovor s građanima Srbije kako da se stigne do poštenih izbora i prelazne Vlade, koja bi vratila vlast institucijama u Srbiji.

Građani koji protestuju u više od 60 gradova počeli su sinoć da potpisuju Sporazum sa narodom koje su opozicione stranke i druge organizacije ponudile kao garant, kako navode, da će menjati sistem protiv kojeg se protestuje.

POVEZANE VESTI

„Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da je desetine hiljada potpisa stavljeno na Sporazum sa narodom samo za jedno veče i to samo u Beogradu. Danas nastavljamo skupljanje potpisa širom Srbije, a ono što je najvažnije za Sporazum jeste da on predstavlja zajednički okvir budućeg delovanja“, rekao je Vuk Jeremić, jedan od lidera SzS.

Analitičari za N1 ocenjuju da je, zbog situacije u medijima, takav sporazum jedini način da do građana stigne ono što opozicija nudi.

„Nije bitan broj potpisa, reč je klasičnoj marketinškoj akciji koja, pre svega, ima za cilj da što više građana bude upoznato da postoji neki sporazum, da postoji neko obećanje opozicije šta će ona učiniti na putu ka dolasku na vlast i šta bi učinila kada bi došla na vlast“, navodi analitičar Cvijetin Milivojević.

Opozicioni lideri veruju da će se Sporazum koji su ponudili, tek potpisivati.

„Sporazum sa narodom, potpisivaće i javne ličnosti, članovi akademske zajednice i svi građani koji smatraju da je neophodno zajedničko delovanje radi suštinskih promena u Srbiji“, kaže lider DS Zoran Lutovac.

Vlast Sporazum sa narodom naziva, kako kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, skupom gluposti.

„To je jedan besmisleni papir, prazna ljuštura u kome nema ničega, pišu gluposti i to su sastavili oni koji su razorili i opljačkali Srbiju, a o tome šta su nam uradili sa Kosovom i Crnom Gorom neću čak ni da govorim“, naveo je Aleksandar Vučić.

„Onaj ko je sedam godina na vlasti, on treba da ima ideju za Kosovo, a kao što vidite – on nema ideju za Kosovu. Vučić govori o neviđenom planu koji je pokazao samo svojim političkim prijateljima Mogerinijevoj i Tačiju, građani Srbije pojma nemaju šta piše u tom planu… Više o tom planu imaju informacija građani Kosova“, navodi Milivojević.

I premijerka Ana Brnabić, sa mitinga širom Srbije, poručuje da u Sporazumu sa narodom nema ničega što je bitno za Srbiju. „Za te ljude, koji su sklepali taj dokument, za tog (Dragana) Đilasa, za tog (Vuka) Jeremića i (Boška) Obradovića koji su potpisali taj Ugovor sa narodom – za njih Srbija nije važna“, smatra Brnabićeva.

„Što se tiče tih stvari, odnosa prema Kosovu ili budućnosti Srbije u Evropskoj uniji Savez za Srbiju ima više nego jasni politiku“, odgovara Jeremić.

Sporazum sa narodom, kako poručuje opozicija, nije koalicioni sporazum već most između građana na protestima i već postojećih ideja političkih stranaka i organizacija.