Vulin: Prijateljstvo predsednika i šeika Bin Zajeda otvorilo mnoga vrata

Vesti 17. feb 201914:26 > 16:11
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Abu Dabiju da je prijateljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i princa prestolonaslednika Abu Dabija, šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana otvorilo mnoga vrata Srbiji, saopštilo je to ministarstvo.

„Poštovanje koje je u Abu Dabiju ukazano Srbiji rezultat je prijateljstva predsednika Vučića i šeika Bin Zajeda, i otvorilo nam je mnoga vrata u Abu Dabiju. Šeik je poručio da Srbija uvek može da računa na njegovu podršku“, rekao je Vulin.

On je nakon sastanka sa Zajedom koji je posle svečanog otvaranja Medjunarodnog sajma naoružanja „IDEX 2019“ svoje zvanične sastanke započeo sa srpskom delegacijom, rekao da na tom sajmu učestvuju predstavnici „svih velikih sila i velikih kompanija“.

„Srbija nije najveća zemlja danas na sajmu, ali je očigledno zaslužila poštovanje“, dodao je Vulin navodeći da je Abu Dabi „emirat koji vodi računa i o interesima Srbije“.

Razgovor s ministrom iz Kazahstana

Ministar odbrane razgovarao je u Abu Dabiju sa zamenikom premijera i ministrom za odbrambenu i aerokosmičku industriju Kazahstana Askarom Žumagalijevim, o unapredjenju vojno-industrijske i vojno-ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Žumagalijev je naglasio tri aspekta saradnje, a to su u oblasti municije, transfera tehnologije i istraživanja i razvoja.

Vulin je naglasio mogućnost pružanja tehničko-tehnološke podrške na uspostavljanju linija za proizvodnju pešadijske municije u Kazahstanu, zajednički razvoj i osvajanje proizvodnje, kao i zajedničku proizvodnju i transfer tehnologije.

On je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana po pitanju Kosova i Metohije, a uputio je poziv kazahstanskom kolegi da poseti Srbiju što bi predstavljalo priliku za potpisivanje sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji, dodaje se u saopštenju.

„IDEX 2019“ otvoren je danas

Ministar Vulin predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2019“ U Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je danas otvoren.

„Čitav svet je danas na sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Na „IDEX 2019″ su predstavnici svih velikih sila, velikih kompanija. Svi oni koji imaju šta da ponude ili kupe kada je kopnena vojska u pitanju nalaze se ovde. Zato je za nas velika čast što je šeik Mohamed bin Zajed otpočeo zvanični deo sastanaka sa ministrima upravo sa Srbijom. Srbija nije najveća zemlja danas na sajmu, ali je očigledno zaslužila poštovanje“, rekao je Vulin.

Ovaj Sajam predstavlja jedinu izložbu u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike na kojoj se predstavljaju najsavremenije tehnologije namenjene svim vidovima oružanih snaga.

Zbog regionalnog značaja IDEX privlači visoke državne zvaničnike, predstavnike odbrambene industrije i oružanih snaga koji su potencijalni korisnici sredstava naoružanja i vojne opreme.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje oko 1.300 izlagača iz više od 60 zemalja. Kao i prethodnih godina i na ovom sajmu srpska odbrambena industrija i „Jugoimport SDPR“ su na impozantnom štandu predstavili savremena dostignuća u oblasti naoružanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.