Promocija povučenih priznanja Kosova na skupu SPS "Srbija se čuva diplomatijom"

Vesti 17. feb. 201912:45 > 12:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas promociji zemalja koje su povukle priznanje Kosova i rekao da su i te zemlje zaslužne što je Srbija uspela da vrati pitanje Kosova na dnevni red.

On je novinarima na platou ispred gradske opštine Zvezdara rekao da Srbija želi trajno rešenje i mir, ali da neće uraditi ništa što bi ugrozilo njene nacionalne interese i da će nastaviti da se zalaže za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

 Dačić je rekao da je zanimljivo danas, na dan kada Priština slavi 11. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, koje su to zemlje povukle priznanje nezavisnosti Kosova.  Istakao je da je, od kada je on ministar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje nezavisnosti Kosova.

On je dodao i da ne zna šta danas u Prištini mogu da slave i rekao da za 11 godina nisu postali članica UN, Unesko, Saveta Evrope, Interpola i sličnih međunarodnih organizacija i da je to bez Srbije nemoguće.

Upitan o čestitki predsednika SAD Donalda Trampa u kojoj je naveo da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum koji bi podrazumevao međusobno priznanje, Dačić je rekao da se stav SAD pomerio u odnosu na ranije administracije i da sada i Amerika podržave pregovore i rešenje oko koga se dogovore dve strane.

Dačić je pristalicama Socijalističke partije Srbije(SPS) poručio „da su kroz istoriju socijaliste opštuživali za svašta, ali da socijalisti nikada nisu bili izdajnici“.

Na platou ispred opštine Zvezdara puštana je muzika iz 13 zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, izloženi su panoi sa osnovnim informacijama o tim zemljama, a okupljenima su deljene čokoladice i galete koje su na omotu imale zastave te zemlje.

Priznanje Kosova povukle su Sao Tome i Principe, Surinam, Gvinea Bisao, Burundi, Liberija, Papia Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar, Palau i Grenada.