Simić: Prištini obećavali "med i mleko", ali te euforije više nema

Vesti 17. feb 201912:09 > 12:14
Izvor: Tanjug

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je povodom obeležavanja 11. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova da je u Kosovskoj Mitrovici osvanula nedelja kao svaka druga i da su Srbi svoj praznik, Sretenje i Dan državnosti Srbije, obeležili pre dva dana.

„Kada govorimo o nekoj nezavisnosti Kosova, pitamo se o čemu se tu radi i šta ima da se slavi”, rekao je Simić za Tanjug.

On dodaje da u Prištini više nema te euforije koja ja bila pre 11 godina, kada su Albancima obećavali „med i mleko“ da će imati viznu libaralizaciju, bolju ekonomiju, da će biti članice svih međunarodnih organizacija, odnosno sve ono što nisu mogli da ostvare u prethodnih 11 godina.

Podseća da je početak stvaranja nezavisnog Kosova bio protivpravan, jer je Deklaracija koja je tada doneta bila apsolutno jednostrani akt koji međunarodno nije priznat i protivan rezoluciji 1244.

Da situacija na KiM nije tako sjajna pokazuje podatak da nezaposlenost prelazi 50 odsto, a među mladima čak 70 odsto, ukazuje Simić, te podseća da Priština ne može biti srećna ni zbog povlačenja priznanja u prethodnom periodu.

„Vidite da se ta njihova nezavisnost kruni. Potreba za dijalog je velika ukoliko želimo da dođemo do kompromisnog rešenja koje će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na Zapadnom Balkanu“, rekao je Simić.

Simić kaže da je ono što je bilo pre nekoliko godina nezamislivo, na primer da Priština kvari odnose sa SAD, sada realnost.

„Imali smo situaciju da su kosovski lideri ponizili u jednom danu visoku predstanicu EU Federiku Mogerini, da arogantno odbiju savete molbe i predloge SAD za ukidanje takse. Imate i udarac na NATO kada je Jensu Stoltnebergu poručeno da nema pravo da određuje kuda će se kretati njihove vojne formacije“, podsetio je Simić.

Jevtić:Umesto što Albanci slave, treba da se podvuče crta

Ministar za povratak i zajednice u ostavci i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić kaže za RTS da umesto što kosovski Albanci danas slave, treba da se podvuče crta.

Jevtić je dodao da je trenutak na međunarodnoj sceni povoljniji sada nego u bilo kom trenutku u prošlosti za Srbiju i da bi ovo bio dobar momenat za traženje nekog kompromisnog rešenja.

„Odnosi nisu isti i drugačiji su u odnosu na period ranije i mi takav momenat moramo da iskoristimo. Vreme ne radi za nas i zato treba da se iskoristi ovaj povoljan trenutak i trenutni politički položaj Srbije jer može da se desi da ono što sada možemo da dobijemo kao moguće kompromisno rešenje kasnije možda i neće biti slučaj“, navodi Jevtić.

Dodaje da se kod kosovskih lidera vidi nervoza.

„Platforma o dijalogu i odluka o taksama govori da oni žele da kupe vreme“, ocenjuje Jevtić.

Navodi da SAD I EU pritiskaju Prištinu da ukinu takse.

„Albanci prkose taksama ali jeste i pokušaj da se zauzmu pozicije od strane Prištine pred ono što treba da bude nastavak. U Vašingtonu sam imao prilike da razgovaram sa svim onim ljudima koji se bave pitanjem Kosova iMetohije i činjenica je da su oni zaista odlučni u zahtevu da Priština ukine takse“, navodi Jevtić.