Vučić: Ime Republika Srpska je ustavna kategorija i takvo će ostati

Vesti 17. feb. 201911:56 > 12:00
Podeli:
Izvor: TANJUG/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republika Srpska nije izmišljeno ime, već dejtonska i ustavna kategorija i da je siguran da će tako i ostati.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika za list Politika da će u slučaju osporavanja imena entiteta, Republika Srpska pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše – Zapadna Srbija, Vučić je rekao da je to razumeo kao poruku da niko nema prava da menja ime RS.

„Nisam pročitao intervju, ali ja razumem da gospodin Dodik želi da kaže da niko ne može i da nema pravo da menja ime Republike Srpske koje je ustavom zagarantovano, za koje se narod borio i koje je dejtonska kategorija“, rekao je Vučić novinarima u Minhenu.

On je istakao da Republika Srpska nije neko izmišljeno ime.

„To je dejtonska kategorija i to je ustavna kategorija BiH. Tako da sam siguran da je Republika Srpska bila i da će Republika Srpska i ostati“, poručio je Vučić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na eventualnu inicijativu o promeni imena Republike Srpske biti odgovoreno inicijativom da pored naziva Republika Srpska bude stavljena crtica i dopisano – zapadna Srbija.