Na Kosovu se obeležava jedanaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti

Vesti 16. feb. 201918:39 > 18:40
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pod motom "Kosovo, čast i dužnost", sa više manifestacija danas i sutra na Kosovu se proslavlja jedanaesta godišnjica proglašenja nezavisnosti. Prva od tih aktivnosti se odnosi na Deklaraciju o nezavisnosti koja je, simbolično, iz Skupštine Kosova pod policijskom pratnjom krenula u svih sedam centara Kosova.

U Prištini je otvorena i izložba „Simboli nezavisnosti“ gde su izložene makete objekata koje, kako su istakli organizatori izložbe, čine istoriju Kosova.

Povodom proglašenja nezavisnosti u glavnom gradu Kosova je otvoren i dvodnevni sajam domaćih proizvoda na kome proizvođači iz svih krajeva promovišu svoju robu.

Centralni događaj proslave proglašenja nezavisnosti je sutrašnja parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini.

Njoj će prethoditi i svečane sednice Skupštine i Vlade Kosova, obilazak i polaganje cveća na grob prvog komandanta OVK, Adema Jašarija, prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove i grobnice palih za slobodu Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači, povodom 11 godina od nezavisnosti, prima čestitke od svetskih zvaničnika, među kojima su i američki predsednik Donald Tramp, francuski predsednik Emanuel Makron, britanska kraljica Elizabeta druga, predsednik Albanije Iljir Meta.