Vučić: Stotinama hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma s Prištinom

Vesti 16. feb. 201913:45 > 15:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Beograd i Priština "stotinama hiljada milja" daleko od bilo kakvog sporazuma.

Vučić je novinarima u Minhenu rekao da i pored toga što još nisu ukinute takse na robu iz Srbije i posle usvajanja platforme u kojoj se od Srbije traži da prizna Kosovo i da ne zadire u teritorijalni intergitet Kosova, Srbija i dalje želi mir i kompromisno rešenje.

On je, medjutim, naveo da se plaši da Prištini na proleće mogu da padnu na pamet i mnoge druge grozne ideje i dodao da bi Srbija na kraju morala da reaguje na sve ono što Albanci rade.

„Mi nemamo ništa, mi nismo ni blizu nečega. Ljudi, mi smo stotinama hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma. Neću da lažem ništa“, rekao je Vučić.

On je kazao da je u Minhenu razgovara sa više stranih zvaničnika i da svi ulažu napore da se ukinu taske i da se svi zahvalju što Srbija nije uvela recipročne mere, ali je dodao da to ne može da traje doveka jer Srbija ništa time nije dobila.

„Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna. Šta je vama jeste li vi jeli bunike, jel da se mi sa tim složimo i sve to izglasamo i da mi dobijemo šta, da Priština prizna Beograd i da mi budemo srećni i da udaramo nogama u zadnjicu“, rekao je Vučić.

Vučić je obavestio ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova o novoj platformi Prištine za dijalog sa Beogradom.

Vučić se sastao sa Lavrovim na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije, prenose mediji.

Prethodno je Vučić na Instagram profilu kampanje „Budućnost Srbije“ objavio fotografiju na kojoj je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i istakao da je Srbija iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke.

Predsednik Srbije zahvalio je Angeli Merkel na podršci koju pruža Srbiji.

https://www.instagram.com/p/Bt8BClTBt7M/

Vučić će u Minhenu imati niz susreta, a učestvovaće i na panel diskusiji o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Srbije je sastankom s Lavrovom nastavio niz bilateralnih susreta koje je započeo u petak, prvog dana učešća na 55. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja okuplja najviše političke i ekonomske lidere iz celog sveta.

On se u petak sastao sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom, belgijskim ministrom spoljnih poslova Didijeom Rejndersom, kao i sa britanskim državnim ministrom za Evropu i Ameriku Alanom Dankanom i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Ričardom Murom.

Odnosi Srba i Hrvata moraće da budu bolji

Vučić se sastao i sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, a nakratko i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Vučić je novinarima u Minhenu izjavio da je sa Plenkovićem „u prolazu razmenio nekoliko kurtoaznih reči i poruka“.

„Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira na to šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima i koliko odnosi nisu dobri… Siguran sam da će u budućnosti odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji, jer će to biti jedini način ako žele i jedni drugi da osptanu. Suviše smo mali i jedni i drugi da bismo mogli sebi da priuštimo luksuz da se žestoko tučemo i da budemo jedni protiv drugih“, rekao je Vučić.