Prvo idu etikete – "izdajnici", pa onda pretnje – "bićete uništeni", pa onda…

Vesti 15. feb 201919:42 > 19:52
N1

Na adrese više organizacija civilnog društva u Beogradu u četvrtak je stiglo preteće pismo u kome se navodi da je "namenjeno svim izdajnicima i izrodima srpskim". Organizacije koje su primile pretnje navele su da uzrok vide u etiketiranju tih organizacija kao "izdajničkih".

“Izdajnici, skotovi, izrodi, kopilad, satanisti, masoni, komunisti okrvavljenih ruku – sud i kazna stići će sve bezbožnike i zločince“ – kako biste se osećali da je na vašu adresu stiglo pismo u kome se baš vama poručuje upravo to, i u kojem se dodaje:

„Napustite ove krajeve i oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Grčke, od Jadranskog mora do Rumunije, najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni od prvog do poslednjeg.“

N1

Takva pisma stigla su prethodnih dana na adrese više uglednih organizacija civilnog društva, među kojima su Jukom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske incijative, Helsinški odbor, Beogradski centra za bezbednosnu politiku…

“U ovoj atmosferi u kojoj ne postoji prostor za dijalog unutar instistucija, u kojoj bilo ko ko drugačije razmišlja, nije neistomišljenik, suparnik ili takmac u debati, već izdajica, lako je da pojedinci ili grupe napadnu te koji se predstavljaju kao drugačiji“, upozorava direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonja Stojanović Gajić.

Svim targetiranim organizacijama zajednički je – beskompromisan i kritički odnos prema vlastima. Zbog toga, u ovom potezu sociolog Ratko Božović vidi baš prste vlasti. Kako kaže, u društvu je već stvorena atmosfera nekažnjivosti, a civilni sektor je izložen nasilju kako bi bio marginalizovan.

„Vidim napredovanje u nazadovanju, vidim to kao jednu prevarologiju“, kaže Božović.

N1

Božović kaže da država stvara privid demokratije, kroz osnivanje takozvanih GONGO organizacija – provladinih nevladinih organizacija koje služe da opravdaju postupke vlasti pod plaštom neutralnosti. I zbog toga im civilno društvo smeta.

“Imamo nevladine vladine organizacije. Dakle sada se simulira da postoji taj čitav sektor civilnog društva, i to na način kako je uspostavila drzava, prema tome, po tome kako se finanisira, kako se pomaže, kako se prave, onog trena kada je neophodno da se stvori iluzija da postoji jedan demokratiski oblik vladavine, dakle prisustvo samog društva u okviru same države, onda se prave i te organizacije, zbrda zdola, potpuno bez osnova i razloga, ali one imaju ambiciju da pokažu da postoji nešto što suštinski ne postoji”, upozorava Božović.

Ipak, odgovore na pitanja ko preti i izlaže nasilju pripadnike civilnog sektora uglavnom nismo dobili, pa su nerazjašnjene ostale pretnje grupi nevladinih organizacija ili vandalizam i pretnje koje je godinama trpeo izvršni direktor Beorgadskog centra za bezbednosnu politiku.

N1

 Živimo u društvu koje neguje nekažnjivost od 90-ih do danas, ocenjuje Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

“I to mora zabrinuti, kako one koji se bave ljudskim pravima, a mnogo više one koji su na čelu države, u parlamentu gde se takve slične osude veoma često dešavaju, tako i u Vladi, na kraju i u pravosuđu koje mora staviti tačku na ovakve slučajeve“, poručuje Antonijević.

Ministartvo pravde i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudili su pretnje, koje su prijavljene policiji, od koje zavisi da li će i ostati da vise u vazduhu ili će biti pokrenuta istraga koja bi mogla da ima epilog na sudu.