Obeležen Dan državnosti – nekome zvižduci, nekome ordenje

Vesti 15. feb. 201918:41 > 18:50
Podeli:
Izvor: N1

Srbija obeležila Sretenje, Dan državnosti. Na centralnoj ceremoniji u Orašcu, predsednica Vlade Ana Brnabić izviždana je uz povike "Izdaja" i "Izdali ste Kosovo". U znatno mirnijoj atmosferi, Sretenje je obeležio i predsednik Aleksandar Vučić. On je u Predsedništvu odlikovao ordenjem zaslužne pojedince i institucije.

Pre nego što se okupljenima u Orašcu obratila, predsednica Vlade Ana Brnabić dočekana je uz povike „Izdaja, izdaja, izdaja!“

Isto skandiranje nastavljeno je i tokom govora.

Na pominjanje imena predsednika Aleksandra Vučića, čuli su se zvižduci.

„Danas imamo ljude koji su došli ovde da zvižde i ja mogu da vam garantujem što ste vi, gospodo draga, glasniji, to ćemo se mi boriti jače“, kazala je Ana Brnabić u Orašcu.

Obraćanje premijerke sve vreme je ometala grupa ljudi koja je nosila zastave „Dveri“ i „Naši“.

POVEZANE VESTI

Na svojoj veb stranici, pokret „Naši“ je uputio i javni poziv građanima da se okupe u Orašcu, kako bi poslali poruku da su, kako su naveli, protiv izdaje Kosova od strane predsednika Aleksandra Vučića.

„Vidim zastave koje nosite, vidim koga predstavljate i želim jednu stvar da vam poručim – fašizam u Srbiji nikada neće pobediti, fašizam u Srbiji nikada neće pobediti, borićemo se protiv fašizma, kao što su se borili svi naši preci“, kazala je Brnabić.

Inače, pokret Naši je od ranije poznat po tome što na državničkim ceremonijama ometa govore zvaničnika.

Na obeležavanju Sretenja 2009. godine u Orašcu, sa pripadnicima desničarskih grupa Obraz i 1389, izviždali su govor tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića.

Isti scenario ponovili su i godinu dana kasnije, kada su uz povike dočekali predstavnike Demokratske stranke.

Ranijih godina je bilo predloženo da se zabrani delovanje tih grupa, da bi Ustavni sud 2012. zabranio delovanje Obraza, dok je odbio to da za 1389 i pokret Naši.

U drugačijoj atmosferi, Sretenje je obeleženo u Predsedništvu. Nakon himne, predsednik Aleksandar Vučić otpočeo je dodelu ordenja.

Prvi na listi bio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Prvi čovek države uručio je i niz odlikovanja iz oblasti kulture, medicine, privrede i diplomatije.

Nisu izostala ordenja ni za sportiste i umetnike, među kojima su se našli Davor Štefanek i Predrag Živković Tozovac.

„Vrlo sam srećan da sam doživeo, možda bi trebalo malo ranije da sam nešto slično dobio, ali nikad nije kasno“, kazao je Tozovac.

„Za mene ovo priznanje je zaista posebno, biti prvak Evrope, prvak sveta, olimpijski pobednik, možete biti više puta, ali zlatnu značku, najveće priznanje od predsednika države dobijate samo jednom“, izjavio je Štefanek.

Dobitnici sretenjskog ordenja, prema oceni predsednika učinili su mnogo za očuvanje slobode i demokratije u Srbiji.

„Želim da istaknem da su odlikovanja koja danas primate nagrade i zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza koju ćete siguran sam imati snage da nosite u budućnosti“, rekao je Vučić na dodeli.

Ceremoniji su prisustvovali pojedini ministri iz vlade, ali i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik.

Praznik Dana državnosti se ponovo slavi od 2002. godine, a od 2012. godine taj dan se praznuje 15. i 16. februara.