Han: Dobar razgovor s kosovskim liderima, neophodno je vratiti se dijalogu

Vesti 15. feb. 201917:38 > 20:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je imao "dobru razmenu" s kosovskim liderima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i da je ponovio da je neophodno obnoviti dijalog.

Han je na Tviteru naveo da je ponovio svoju ponudu za brzo i praktično rešenje trgovinskih smetnji s obe strane. 

„Dobra razmena na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji s (predsednikom Kosova) Hašimom Tačijem, (prmijerom) Ramušom Haradinajem i (ministrom spoljnih poslova Kosova) Bedžetom Pacolijem. Ponovio sam da je neophodno vratiti se dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje (visoke predstavnice EU) Federike Mogerini“, naveo je Han. 

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je prošlog meseca u Davosu da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova. On je rekao da je u Davosu razgovarao s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom.

Haradinaj: Takse ukidamo kad Srbija prizna Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je na sastanku s Johanesom Hanom da će takse koja su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinute kada Srbija prizna Kosovo. Haradinaj je rekao da je Kosovo opredeljeno za dobrosusedske odnose od trenutka kada ne bude dovedeno u pitanje pravo da deluje kao suverena i nezavisna država. 

On je na Fejsbuku napisao da je to rekao Hanu u prisustvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova Behdžeta Pacolija i šefa njegovog kabineta Avnija Arifija.

Haradinaj se u Minhenu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, sa kojim je razgovarao o liberalizaciji viza i istakao da je dobio podršku Nemačke. U tekstu objavljenom na Fejsbuku Haradinaj nije napisao da li je sa Masom razgovarao o taksama.