Ljimaj i Ahmeti predali Veseljiju platformu za dijalog s Beogradom

Vesti 15. feb. 201916:34 > 18:04
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Članovi prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti predali su predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju platformu za dijalog sa Beogradom. Prvi princip te platforme jeste priznanje Kosova od strane Srbije, bez kojeg kažu, nema nastavka dijaloga.

U platformi za dijalog koja sadrži 11 načela, koju je danas pregovarački tim Kosova predao predsedniku skupštine Kosova, ističe se da je glavni cilj Republike Kosovo da obezbedi priznanje suverenosti Kosova, kao i da neće biti sporazuma „o bilo čemu dok se ne postigne sporazum o svemu“.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je rekao da taj dokument podrazumeva pun integritet i suverenitet.

„Garantuje se da neće biti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima, odnosno Republike Srpske na Kosovu. Istovremeno, garantuju se odgovornosti koje ima nezavisna država Kosova, kao i reciprocitet kako bi se zaštitila prava naše braće Albanaca u Republici Srbiji“, kazao je Veselji.

POVEZANE VESTI

 Kopredsedavajuci pregovaračkog tima Špend Ahmeti je rekao da se platforma o dijalogu zasniva na Ustavu Kosova.

„Platforma se potpuno zasniva na Ustavu Kosova i ona citira članove ustava koji se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet. Takođe se u platformi kao princip ističe da su resursi koji se nalaze u Republici Kosovo eksluzivna svojina Kosova i da je njihovo korišćenje deo suverenosti“, kazao je Ahmeti.

Među načelima se istovremeno ističe da tokom dijaloga Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje ometaju Kosovo na putu njegovog međunarodnog priznanja kao nezavisne i suverene drzave, kao i da se odrekne suprostavljanju ili ometanju učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije.

Pomenute su i druge teme koje traže rešenje, dok je u predlogu sporazuma predviđeno formiranje posebnog tribunala koji bi se bavio zločinima koje je Srbija izvršila na Kosovu.

Srpska lista: Još jedan akt za blokadu dijaloga

Srpska lista ocenila je da platforma koju su kosovski Albanci predstavili kao osnov za dijalog predstavlja još jedan akt za blokadu dijaloga. 

„Ovakva platforma izaziva zabrinutost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji jer se iza nje nazire prava namera Prištine, a to je, u nedostatku racionalnog i odgovornog dijaloga o normalizaciji, dalje preduzimanje jednostranih i nasilnih akcija prema Srbima na Kosovu i Metohiji“, saopštila je Srpska lista. 

Srpska ista je navela da je kosovska plaforma za dijalogu o normalizaciji odnosa „još jedan akt, nakon anticivilizacijske odluke o uvođenju taksi, formiranja vojske i statuta Trepče, koji ima za cilj rušenja dijaloga i njegovu potpunu blokadu“. 

Srpska lista je navela da će „radi slabljenja snage i jedinstva srpskog naroda“ oni koji ne žele opstanak Srba na Kosovu i Metohije u narednom periodu posebno nastojati da lažnim optužbama, podmetanjem i izmišljenim prijavama pokušati da uruše kredibilitet te stranke. 

„Danas je da udaru naš potpredsednik Milan Radoičić, a sutra to može biti bilo ko od nas za koga Albanci i njihovi mentori označe kao smetnju njihovim ambicijama“, navela je Srpska lista.