Selaković na otvaranju Srpske kuće: Mogla je da se zove i crnogorska

Vesti 15. feb 201916:13 > 16:19
N1

Srpska kuća otvorena je u Podgorici na Dan državnosti Srbije i praznik Sretenje, uz prisustvo političkih predstavnika Srba u Crnoj Gori, izaslanika predsednika Aleksandra Vučića i velikog broja građana.

Kuću su svečano otvorili direktor Emilo Labudović i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, sveštenici Srpske pravoslavne crkve i istaknuti predstavnici Srba u Crnoj Gori. Selaković je posle otvaranja rekao da je to poseban događaj za „Podgoricu, Zetu, Crnu Goru, Srbiju i celo srpstvo“. 

„Ova kuća zamišljena je da bude kuća svih onih koji žele potvrdu prava na ime i posebnost. Mogla se ova kuća zvati crnogorska jer u Crnoj Gori nikad ništa nije bilo bliže od srpskog i crnogorskog“, rekao je Selaković.

On je rekao da Srpska kuća prikazuje novo lice Srbije koja se menja i ne zavađa, ali i „Srbije koja jača“.

„Kad je Srbija bila jaka bilo je dobro svim Srbima i Crnoj Gori“, rekao je Selaković. 

Direktor Srpske kuće Emilo Lavudović rekao je da je Srpska kuća trebalo da bude otvorena pre dve godine.

„Da je bilo reda i pravde danas bi smo slavili drugu godišnjicu Srpske kuće, ali jer se nismo odrekli pravde tu smo gde jesmo. Govorili su da je Srpska kuća trojanski konj i podmetali nam klipove, ali smo uspeli. Pre će srpske institucije dočekati Godoa nego pravdu. Sad je jedan Aleksandar iz Srbije, ne kralj nego predsednik darovao Srbima u Crnoj Gori ovu kuću“, rekao je Labudović. 

Selaković je naknadno komentarišući ocene da postoji politički dogovor dve zemlje o neizručenju bivšeg predsednika državne zajednice Svetozara Marovića, koji se navodno leči u Beogradu, a koji treba da izdržava kaznu zatvora u Crnoj Gori, rekao da javnost priča sve i svašta. 

„Tako su pričali svojevremeno za jedan slučaj koji je opterećivao odnose Srbije i Crne Gore – slučaj Šarić, pa ste videli kako su Srbija i Crna Gora profesionalno i vešto taj slučaj rešile i rešavaju“, kazao je Selaković naknadno za portal FOS.