Brnabić: Politika koju Srbija vodi je politika saradnje, dijaloga i kompromisa

Vesti 15. feb 201913:04 > 13:10
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je politika koju vodi Srbija politika saradnje sa svim partnerima, spremnost na dijalog i kompromis u rešavanju svih otvorenih pitanja, uz puno poštovanje nacionalnih interesa Srbije.

„Poštujemo sve naše partnere i držimo reč. Zbog toga smo danas u svetu prepoznati kao pouzdan partner, a stavovi Srbije se uvažavaju bez obzira da li te stavove naši partneri dele ili ne“, rekla je Brnabić na centralnoj ceremoniji u Orašcu na obeležavanju Dana državnosti.

Ona je kazala da je vizija budućnosti moderna Srbija.

„Naša vizija budućnosti je moderna Srbija. Stvaramo nove mogućnosti za buduće generacije. Građane smo postavili u centar naše politike. Stvaramo jaku ekonomiju. Menjamo sliku Srbije u svetu“, rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI

Ona je dodala da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije vode odgovornu politiku za koju veruje da će dugoročno doneti napredak i dobrobit svim građanima Srbije, bez razlika, jer je to politika suštinske transformacije zemlje.

Brnabić je navela da samo napornim radom i spremnošću na doživotno učenje i lični razvoj, Srbija može postati društvo uspešnih, slobodnih i srećnih pojedinaca.

„Uspešno smo okončali proces fiskalne konsolidacije, sprovođenje hitnih i vanrednih mera privrednog oporavka zemlje i spasavanje od nacionalne katastrofe na čijem rubu smo se zatekli 2012. godine. Menjamo Srbiju i gradimo bolju budućnost za sve naše građane. Održivi razvoj, privredni rast, bolji životni standard i kvalitet života za sve naše građane, to je ono na čemu svakodnevno posvećeno radimo“, istakla je premijerka.

Ona se osvrnula na istoriju, navodeći da su ključni i prelomni događaji iz istorije Srbije važni danas za razumevanje i tumačenje ovog trenutka kada se Srbija ponovo, kao mnogo puta do sada, suočava sa značajnim izazovima, izborima i odlukama koje će kreirati njenu budućnost.

„Poziv srpskog vožda Karađorđa upućen narodnim vođama u svih 17 nahija, da ustanu i pruže otpor turskom zulumu, danas za nas predstavlja simboličan poziv da se rešimo loših navika, starog i prevaziđenog načina razmišljanja, i da preuzmemo odgovornost za sopstveni život i budućnost Srbije“, ocenila je predsednica Vlade.

Ona je kazala da „ne treba da se plašimo izazova ili neuspeha“, već da treba da budemo i „hrabri i odlučni u prevazilaženju prepreka kao što su to naši preci bili“.

„Zašto se oni nisu plašili ni dahija, ni moćne Otomanske imperije? Zato jer su imali veliki cilj pred sobom, zato što su bili hrabri da sanjaju slobodu koja im je bila toliko daleko, ali od koje, po cenu života, nisu odustajali. Možemo mnogo da naučimo iz naše istorije. Kao što su oni u temelje srpske države usadili čojstvo i junaštvo, naše je da danas ugradimo znanje i da najmlađe adekvatno spremimo za budućnost“, dodala je Brnabić.

Obeležavanju Dana državnosti u Orašcu i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je sa premijerkom položila venac na spomenik voždu Karađorđu.

Cvijanović je rekla da je Srbija na današnji dan krenula putem oslobođenja i da je donošenjem Sretenjskog ustav krenula u stvaranje moderne Srbije okupljajući se oko ideje državne slobode, jedinstva i obaveze da se čuva mir i očuva indetitet.

Ona je rekla da je obaveza čuvati plamen slobode koji je upaljen 1804. godine i da se ne zaborave preci koji su dali život za tu slobodu.

„Naša je dužnost da koračamo budućnost hrabro, da cuvamo svoj identitet i jezik i tradicionalne vrednosti i negujemo istorijsko pamćenje. Da cenimo našu skupo plaćenu slobodu i zajednički čuvamo mir, kako slobodu ne bi morali plaćati ljudskim životima“, rekla je Cvijanović

Svečanosti u Orašcu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, diplomatskog kora i crkveni velikodostojnici.

Predsednica Vlade Srbije je na ceremoniji dok je držala govor izviždana uz povuke „Izdali ste Kosovo“, zbog čega im je poručila da što su oni glasniji, država će se boriti jače.

Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.

Za državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva Sretenje slavi 15. februara.