Protesti "1 od 5 miliona" u Zrenjaninu, Knjaževcu, Trsteniku

Vesti 14. feb 201921:01 > 21:17
Promo

Građanski protesti "1 od 5 miliona" održani su u nekoliko gradova u Srbiji. U Knjaževcu se šetalo prvi put, a protesti su održani i u Zrenjaninu i Trsteniku.

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Zrenjaninu, uz poziv građanima na jedinstvo u borbi protiv aktuelne vlasti. Analitičar Đorđe Vukadinović rekao je da samo ujedinjena i odlučna volja građana može dovesti do cilja i da svako od pet miliona može i treba tome da doprinese. 

„Neće se lako povući, nema tih izbora koje će oni pošteno organizovati. Kada i ako to zlo jednog dana savladamo, a ono nije toliko jako, onda će svako na svoju stranu. Zajedno moramo srušiti ovo zlo, zajedno se moramo boriti“, poručio je on.

Vukadinović je ocenio da je „svaki problem u ovoj zemlji povezan sa jednim čovekom i jednom strankom, ne zato što to neko tako hoće već zato što to jeste tako“. 

Novinar Željko Bodoržić je rekao da u Banatu žive pošteni, pravdoljubivi i slobodni ljudi, ali da zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću vode imitaciju života. 

„Sve su kulise, sve je pena. I ove fabrike što vam otvaraju su imitacije onih velikih fabrika koje su postojale ovde i gde je hiljade ljudi radilo“, rekao je Bodrožić. 

Osvrnuo se i na pojedine medije koji su, prema njegovim rečima, najodgovorniji za to što je sve postalo imitacija.

Na građanskom protestu koji je u Zrenjaninu organizovan treći put, on je naveo da od kako su Vučić i njegova grupa zauzeli medije i da ne postoji sloboda izražavanja. 

„To je jedan od zadataka ovih protesta, da jednog dana kada društvo oslobodimo svako može slobodno da iznese svoje mišljenje i da se u demokratskoj raspravi dogovara kako društvo treba da izgleda, kako da stvorimo srećnu i prosperitetnu zemlju. Važno je da sada ne odustanemo, ovo je odlučna borba za opstanak ovog društva“, poručio je Bodrožić.

Prvi građanski protest u Knjaževcu

Prvi građanski protest „1 od 5 miliona“ održan je i u Knjaževcu, a pod sloganom „Za Knjaževac bez straha“. Sa protestnog skupa građanima su upucćena tri zahteva: Da se hitno utvrdi i obelodani ko je kriv za smrt knjaževčanke Stanike Gligorijević, koja je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj stanici Doljevac, a u kojoj je učestvovalo vozilo u kome je bio Zoran Babić, tadašnji direktor Koridora srbije, i da u skladu sa zakonom bude kažnjen.

Sa protesta je zatraženo i da svi mediji u Knjaževcu u svojim udarnim informativnim emisijama, redovno i objektivno izveštavaju o građanskim protestima u tom gradu i Srbiji. Takođe, Knjazevčani su pozvali i opoziciju, ali i sve poslanike knjazevačkog parlamenta da se pridruže protestima i stanu uz svoj narod.  

Milojko Pantić iz Trstenika: Vučiću, shvati da nećemo stati

  Peti protest „1 od 5 miliona“ održan je u Trsteniku. Protestna šetnja započeta je na platou ispred zgrade opštine Trstenik gde su se obratili Milojko Pantić i Nenad Kulačin.

Voditelj i kolumnista Nenad Kulačin naglasio je da bi gradonačelnici u Srbiji trebalo da se biraju neposredno, imenom i prezimenom, umesto što je jedan jedini kandidat za gradonačelnika u bilo kojem gradu i opštini Aleksandar Vučić.

On se izvinio građanima Trstenika što im nije doneo pelcer slobode, pošto je Šabac, kako je rekao, okupiran zbog dolaska “Prvorođenog“ u ovaj grad u okviru kampanje Budućnost Srbije.

„Doveli su na desetine autobusa kako bi ispalo da je Šabac njegov“, rekao je Kulačin.

Milojko Pantić je iz Trstenika poslao jasnu poruku za predsednika države.

„Aleksandre Vučiću, shvati da nećemo stati i da sa tobom i tvojim političkim krilom, družinom državnih razbojnika zvanom SNS i ostalim članovima tvoje koalicije nema više u Srbiji nikakvih izbora. Ako za ovih 11 nedelja protesta građana Srbije usred zime kad im vreme nije, u preko 60 gradova sa gotovo celim Beogradskim, Novosadskim, Kragujevačkim, Niškim univerzitetom nisi shvatio da je jedini zahtev građana tvoja ostavka, onda evo poslušaj da ti i građani Trstenika poručuju – ostavka“, rekao je Pantić.

Na petom protestu je ponovljeno i da se Trstenik pridružuje zahtevima koji se iznose na protestima u Beogradu.