Deda: Aktivnosti na formiranju ZSO je zaustavio Vučić

Vesti 14. feb. 201920:58 > 21:01
Podeli:
Izvor: N1

Poslanik Alternative u Skupštini Kosova Iljir Deda izjavio je da je dalje aktivnosti na izradi Statusa i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) zaustavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Deda je za RTK2 kazao da je u avgustu prošle godine Upravljački tim završio statut Zajednice srpskih opština koji nije poslat Briselu, jer su predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić počeli da govore o podeli, korekciji ili razmeni teritorije.

On smatra da je taj projekat skinut sa dnevnog reda i da treba zatražiti od Vučića i direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića da objasne zašto pričaju da Priština nije formirala ZSO kada su sami to zaustavili.

„Zalažem se za očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ako ćemo razgovarati o većoj samoupravi kosovskih Srba, moramo razgovarati i o većem stepenu samouprave Albanaca u Preševskoj dolini. Mora da postoji taj reciprocitet, jer su očigledno ljudi sa jedne i druge strane nezadovoljni samoupravom koju sada imaju“, rekao je Deda.

On je kazao i da bi premijer Kosova Ramuš Haradinaj umesto uvođenja taksi na prizvode iz Srbije trebalo od zapadnih partnera da zatraži odgovor na pitanje šta će se desiti ako sporazuma ne bude zbog Srbije.

„Premijer Ramuš Haradinaj smatra da preko taksi može da spreči razgovore predsednika Kosova i Srbije o podeli Kosova, ali ne shvata da to može učiniti samo ako učestvuje u dijalogu zajedno sa Tačijem“, rekao je Deda.

Prema njegovim rečima, vlada velika nesigurnost kod političkog establišmenta Kosova i ona raste zbog nepoverenja ili straha da se teritorijalni integritet Kosova ne može očuvati. Deda je kazao da bi Kosovo trebalo da ponudi opcije u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

„Videćemo šta će platforma doneti. To je okvir za nekoliko opcija koje mi treba da ponudimo. Ne možemo ići strahom, vidim i predsednik skupštine i svi nekako idu strahom – nećemo to, nećemo ovo. Ne ulazi se u dijalog sa ‘ne’, nego se ulazi sa ‘da’ i nekim principima koje se obavežeš da nećeš pogaziti, a o ostalim stvarima se mora razgovarati“, naglasio je Deda.

On je ocenio da Kosovo ostaje zarobljenik nedovršenog sukoba, a da će sporazum „kad tad“ morati da se potpiše.

„Na Kosovu nisu svesni da koliko god to budemo dužili, veću ćemo cenu platiti. Želja EU je da se sve završi do kraja marta“, kazao je Deda.

Od toga hoće li sporazum biti postignut do kraja marta, zavisi i to da li će biti izbora i na Kosovu i Srbiji, smatra Deda.

Deda je dodao i da je za njega od vremenskog roka važnije kakav će sporazum Priština i Beograd postići i hoće li on dovesti do normalizacije odnosa.