Objekat investitora Žarka Veselinovića dobio dozvolu uprkos nalogu za rušenje

Vesti 14. feb 201920:44 > 20:56
N1

Objekat, čiji je investitor Žarko Veselinović, dobio je od Odeljenja za urbanizam Opštine Ivanjica građevinsku dozvolu, iako bi ga trebalo srušiti po nalogu građevinske inspekcije, piše Javno.rs.

Kako navodi portal Javno, građevinska dozvola izdata je za gradnju stambenog objekta površine 689 kvadrata (neto površina 571 kvm) na zemljištu površine 4.900 kvm na ime Radoja Neškovića.

Međutim, prema sopstvenom priznanju, investitor ovog objekta je Žarko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića, preduzetnika sa severa Kosova. Zbog nelegalne gradnje i nepostupanja po nalogu građevinske inspekcije, protiv Veselinovića se vodi krivični postupak pred Osnovnim tužilaštvom u Čačku, odeljenje u Ivanjici. Ovaj objekat ima prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a u podrumu pomoćni prostor u kome se nalaze dve garaže, jedna od preko 100 kvm, a druga od 66 kvm. U prizemlju, kako piše u dozvoli, nalazi se predulaz sa terasom površine 133 kvm, tri dnevne sobe, tri kupatila, kuhinja, sauna, piše Javno.

Pvi sprat ima pet spavaćih soba, tri kupatila, jednu terasu, dok se u potkrovlju nalaze još dve spavaće sobe i dva kupatila. Planirana predračunska vrednost objekta je 34.161.708 dinara (oko 290.000 evra). U dozvoli još piše da se investitor obavezuje da osam dana pred početak radova, prijavi građenje objekta. Objekat je započet 2017. godine bez ikakvih dozvola i o tome je BIRN pisao.

Miljko Glavinić, rukovodilac Odeljenja za urbanizam Opštine Ivanjica, koji je potpisao građevinsku dozvolu kaže za BIRN da je odluka o dodeli zakonita.

„Uz zahtev je podneta odgovarajuća dokumentacija, lokacijski uslovi, saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije i sve ostale saglasnosti, tako da ne znam zašto ne bi bila regularna“, odgovara Glavinić. On tvrdi da ne postoji zakonsko ograničenje za izdavanje građevinske dozvole za objekat koji je već izgrađen, ali i da on nema saznanja o tome da je objekat već sagrađen, kao ni to da postoji rešenje inspekcije za njegovo rušenje.

„Ja nemam to rešenje, ako verujete, ja nisam dobio to rešenje“, kaže Glavinić. Na pitanje da li je neko bio dužan da im ga dostavi, on je rekao da „pretpostavlja da bi to trebalo da uradi građevinska inspekcija“.

U Građevinskoj inspekciji BIRN saznaje da je cela stvar, poput one vezane za objekat na Pančićevom vrhu, ponovo zapela negde u policiji, što se, kako navode, da zaključiti iz pisanih odgovora Građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva na pitanja koja je BIRN postavio, pre nego što je Opština Ivanjica izdala građevinsku dozvolu za sporni objekat.

Na pitanje BIRN-a, zbog čega Ministarstvo (Inspekcija) nije postupilo po sopstvenom rešenju i srušilo objekat, budući da investitor Žarko Veselinović nije izvršio naredbu iz rešenja Inspekcije u zadatom roku i nije sam uklonio izvedene radove, iz Inspekcije odgovaraju da je nakon pravosnažnosti rešenja o uklanjanju objekta, izvršen nadzor, nakon kog je zapisnički konstatovano da objekat nije uklonjen.

„Doneto je rešenje o izvršenju koje nije uručeno zato što je investitor na istoj adresi nepoznat. Poslat je zahtev policiji da dostavi novu adresu“, navodi se u pisanom odgovoru BIRN-u. U dopisu Inspekcije se, međutim, ne navodi ni kada je od policije ta informacija zatražena, a nije sasvim jasno ni da li je policija u vezi sa tim postupala na bilo koji način.

U odgovoru Inspekcije još se navodi da će pomenuti objekat, ipak, biti rušen. „Nakon pravosnažno okončanog upravnog postupka pristupiće se postupku izvršenja rešenja preko drugog lica, a o trošku izvršenika“.