U Beogradu se malo zna o planovima za Kosovo, izostaje i skupštinska rasprava

Vesti 14. feb. 201919:34 > 20:04
Podeli:
Izvor: EBS

I dok se na Kosovu očekuje rasprava u parlamentu o platformi za pregovore Beograda i Prištine, građani Srbije i dalje ne znaju šta se nalazi na pregovaračkom stolu. Aleksandar Vučić upozorava da nije optimista što se tiče pitanja Kosova. Ali, osim toga da je potreban kompromis, ne iznosi više detalja o stavu sa kojim Srbija nastupa.

Zbog neodgovornih političara iz Prištine, konflikt na Kosovu više nije zamrznut, ističe Aleksandar Vučić i navodi da će zbog uvođenja taksi i blokade dijaloga, Srbija moći da čeka još kratko, a onda će morati da vidi šta dalje. Ipak i ovog puta ne iznosi više detalja o tome šta bi to moglo da znači.

„Gledamo da postignemo, da nastavljamo da razgovaramo, da postignemo možda jednog dana neki kompromis ako neko bude hteo, ali se plašim, da kada usijane glave uzmu vlast u svoje ruke, da onda od drveta neki šumu ne vide, tako da nisam optimista po pitanju razvoja situacije na Kosovu i u našoj zemlji po tom pitanju“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI:

Sa druge strane, Demokratska stranka Srbije i još nekoliko organizacija upozoravaju da vlast želi da prizna secesiju Kosova, zbog čega za ponedeljak najavljuju protest u Beogradu „Zaustavimo veleizdaju. Kosovo je Srbija“.

„Ono što je tužno jeste da jedna polulegalna struktura, koja se zove Skupština Kosova, da se tamo raspravlja o pitanjima koja su na dnevnom redu pregovora u Briselu, a da Skupština Srbije, gde imate predstavnike ovog naroda, je jednostavno isključena iz tog procesa i da mi ne znamo o čemu se pregovara“, kaže Časlav Koprivica iz političkog saveta DSS-a.

Kada se poslednji put o Kosovu razgovaralo u Skupštini – ministru spoljnih poslova Srbije nedavno je trebalo dosta vremena da se seti da je to bilo 2013. godine. 

„Kada je reč o briselskom dijalogu o tome je bilo reči u parlamentu. O briselskom sporazumu. Nakon toga nije bilo nikakvih novih rešenja gde treba o tome da se izjašnjava parlament“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Glavni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović kaže da je Vučić kao faktički lider srpske strane u pregovorima odabrao opciju da to pitanje što je više moguće prebaci u međunarodnu arenu.

„On strašno puno energije troši da ga tamo i održi. Tako treba shvatiti sve ono što se na tom polju radi. Njemu praktično ne treba sagovornik u Srbiji, jer je on došao do zaključka da će pitanje Kosova biti rešeno samo na međunarodnom nivou. Tako treba shvatiti zbog čega on izbegava dijalog u zemlji“, smatra Miloš Teodorović.

Podsetimo, krajem 2017. i u prvoj polovini prošle godine u Srbiji je održan niz okruglih stolova u okviru, takozvanog, unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Kako je tada bilo najavljeno, ideja ovih skupova bila je da pomognu predsedniku Srbije da formuliše plarformu za rešenje pitanja Kosova.