U 2018. godini svakog dana 104 stanovnika manje u Srbiji

Vesti 14. feb. 201917:29 > 17:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Za sufinansiranje mera populacione politike u ovoj godini iz budžeta je izdvojeno 560 miliona dinara, što je 150 miliona više u odnosu na prošlu godinu, a pet puta više u odnosu na 2017. godinu, saopštila je Vlada Srbije posle sednice Saveta za populacionu politiku, kojem je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da su ta sredstva upotrebljena za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih vrtića i izgradnju novih, čime su povećani kapaciteti predškolskih ustanova za 1.000 novih mesta.

Ona je dodala da su tim novcem kupljeni plastenici za mlade bračne parove, nabavljena mehanizacija i oprema za počinjanje sopstvenog posla, završena izgradnja stanova i kupljeno 10 seoskih kuća.

Taj novac iskorišćen je i za nabavku ultrazvučnih aparata i vozila za patronaže, kao i za pripreme za osnivanja savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade.

Ministarka je rekla da će ove godine posebnu pažnju posvetiti usklađivanju rada i roditeljstva i upravljanju migracija, a da će sutra biti raspisan poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike.

Đukić Dejanović je rekla da je u 2018. godini broj živorođenih smanjen za 1.859 u odnosu na prethodnu godinu, ali da je smanjen i broj umrlih za 3.190.

Prema tim podacima, u 2018. godini svakog dana bilo je za 104 stanovnika manje, za razliku od 2017. godine kad nas je po osnovu negativnog prirodnog priraštaja bilo manje za 107 dnevno, navodi se u saopštenju.

Na sednici je bilo reči i o migracijama mladih visokoobrazovanih ljudi, a ministarka je ocenila da su migracije fenomen koji ne može da spreči nijedna država, ali da je potrebno kreiranje povoljniljeg ambijenta kako bi mladi ostali u Srbiji.