BCBP dobio pretnje da će "biti uništeni od prvog do poslednjeg"

Vesti 14. feb. 201912:35 > 16:51
Podeli:
Izvor: N1

"Bićete uništeni od prvog do poslednjeg", navodi se u pretećem pismu koje je stiglo na adresu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) 13. februara. Iz BCBP-a je saopšteno i da je slično pismo stiglo i drugim organizacijama civilnog društva.

BCBP je saopštio i da je pretnje prijavio policiji, a protiv potpisnika pisma će podneti krivičnu prijavu.

„Očekujemo da će nadležne institucije u narednom periodu reagovati u skladu sa zakonom. Takođe, apelujemo na državne zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog društva.

U atmosferi u kojoj se svi koji kritički nadziru rad institucija proglašavaju izdajnicima države, ne čudi da pojedinci upućuju ovakve pretnje„, poručuje BCBP.

U saopštenju se podseća i da se u društvu već godinama stvara atmosfera neprijateljstva i straha od organizacija civilnog društva.

Krajem prethodne godine, u Skupštini je vođena burna rasprava o pretnjama po bezbednost državei tom prilikom su istaknute izjave predstavnika BIA koji je kao najintenzivniju pretnju Srbiji naveo prikriveno delovanje spoljnog faktorai njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate„, ističe BCBP i ocenjuje da nakon takvih izjava, ne iznenađuju konstantni napadi na kritički nastrojene medijei organizacije civilnog društva.

U saopštenju se podseća i da je u maju prethodne godine obijen stanizvršnog direktora BCBP-a u kome živi sa suprugom i detetom, a pre toga, u avgustu 2016. godine na autu mu je bila ispisana preteća porukaČuvaj se”nakon niza izjava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali.

Osim toga, BCBP podseća da je u više navrata u javnosti optuživan da radi po zadatku neke strane službeili da urušava bezbednosni sistem zemlje.

Ministarstvo pravde pozvalo nadležne da posvete pažnju pretnjama NVO

Ministarstvo pravde najstrože je osudilo pretnje upućene Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i drugim organizacijama civilnog društva i pozvalo nadležne organe da posvete posebnu pažnju posvete tom slučaju. 

„Ministarstvo ističe da predstavnici civilnog sektora svakodnevno svojim radom doprinose unapređenju društva u svim aspektima kako bi građani živeli u demokratskoj i uređenoj državi“, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da su nevladine organizacije važna i neophodna karika koje unapređuju rad državnih institucija, ali i ukazuju na probleme koje treba rešiti.