Veselji: Nije trebalo dozvoliti da dođe do toga da nam Amerikanci pošalju pismo

Vesti 14. feb. 201910:05 > 10:13
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji istakao je da treba sačuvati prijateljstvo sa SAD i ne dozvoliti da Srbija ima koristi od grešaka Kosova.

Veselji je u intervjuu RTK rekao da nije trebalo dozvoliti da dođe do situacije da američki državni zvaničnici pošalju pismo trojici kosovskih lidera u kojem traže ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije.  

„Nije bilo apsolutno nikakve potrebe, da se dođe u ovu situaciju, do ovog pisma“, rekao je Veselji.  

POVEZANE VESTI

On je istakao da Srbija zaslužuje takse, zbog, kako je rekao, nekorektnog ponašanja prema građanima i institucijama Kosova tokom dve decenije, te dodao da Kosovo treba ozbiljno da shvati SAD.  

Veselji je rekao da ne treba dozvoliti da međunarodni partneri dele isti stav sa Srbijom.  

„Pobegnimo od populizma i nekih stvari koje nam štete. Među nama nema rivalstva, treba da budemo mudri i donesemo odluke kako da prevaziđemo situaciju od koje bi Srbija imala koristi“, poručio je Veselji.

Dodao je da se „ne sme dozvoliti Srbiji da pobedi“.

„Moramo da održimo naše partnerstvo sa SAD i Zapadom. Nijedan zapadni partner trenutno nije na našoj strani po ovom pitanju. Ali u isto vreme, moramo sačuvati dostojanstvo donošenja odluka naše države, jer mi nećemo kleknuti pred Srbijom. To je bio razlog zašto sam predložio suspenziju, privremenu suspenziju takse, rekao je Veselji.  

Ponovio je da treba izbeći konflikt sa partnerima kao što su SAD i EU.

„Verujem da su nosioci svih institucija i državne delegacije posvećeni zaštiti naše države. Ali, hajde da znamo kako da je zaštimo. Pre svega izbegnimo i najmanji konflikt sa partnerima kao što su SAD i EU, i ni na koji način ne treba da dopustimo da dele isti stav sa Srbijom. To je pogrešno“, rekao je Veselji.  

Veselji poziva na mudro rešenje da se pomogne Kosovu da izađe iz ove situacije i naglasio da treba voditi racionalnu i hladnokrvnu politiku.  

„Mislim da će, iznad svega, stajati racionalnost, hladne glave da se odluči na dobrobit građana. Pred nama je liberalizacija viza, da nemamo sankcije od strane EU, nema razloga ponovo da drže Kosovo izolovanim“, rekao je on.  

Predsednik Skupštine je rekao i da premijer Ramuš Haradinaj ima njegovu podršku, da dovede mandat do kraja, kao i da opozicija treba da se bori za državu, a ne samo za vlast.  

„Mi se ne bojimo, Srbija će priznati državu Kosovo, druge alternative nema. Mi ćemo biti sa SAD, mi ćemo braniti Kosovo, Zajednica srpskih opština sa izvršne nadležnosti na Kosovu neće biti i ići ćemo napred“, istakao je Veselji, prenosi RTK.