Drecun: Amerika može da disciplinuje i Tačija i Haradinaja

Vesti 14. feb 201908:31 > 08:33
N1

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun veruje da će se naći način da se ukinu takse koje je Priština uvela za srpsku robu, i ističe da kosovski predsednik i premijer moraju da nađu "izlaznu strategiju" iz situacije u koju su sami sebe doveli kako ne bi ostali bez podrške "sponzora kosovske nezavisnosti".

Drecun je, gostujući jutros na Radio televizije Srbije, rekao da poruke iz Vašingtona i Brisela ukazuju da je Priština problem i prepreka za nastavak razgovora na kojem Beograd insistira jer je to način da se zaštite Srbi na Kosovu.

Prema njegovim rečima, premijer Kosova Ramuš Haradinaj uspeo je da odloži razgovore Prištine i Beograda i da se dodatno pozicionira u ekstreminijem delu biračkog tela Albanaca na Kosovu, ali je prešao granicu koju je smeo, dok će predsednik Kosova Hašim Tači verovatno više profitirati u političkom smislu „kao pouzdaniji partner Amerike“.

Drecun je rekao da je Amerika uputila jasan signal da želi konačni dogovor oko Kosova i da ne prihvata da dogovor bude zasnovan na jednostranim maksimalističkim zahtevima Prištine.

„Priština očigledno ne može da realizuje takve svoje ciljeve već će morati da se dogovara sa Beogradom“, ocenio je Drecun.

Prema njegovim rečima, pritisak da se ukinu takse i upozorenje NATO da Kosovske bezbednosne snage ne mogu ulaziti na sever Kosova bez dozvole Kfora, znače „pripremu terena“ za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

„Amerika može da disciplinuje i Tačija i Haradinaja“, ocenio je Drecun.