Tači: Niko ne može da dovede u pitanje prijateljstvo Kosova i SAD

Vesti 13. feb 201922:37 > 22:41
Dimitar Dilkoff / AFP

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio je kako nema lidera koji može da dovede u pitanje prijateljstvo sa Amerikom i zatražio je suspenziju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Prijatelj možeš biti kada poštuješ savete“, rekao je Tači odgovarajući na pitanje novinara RTK o stavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja o zadržavanju takse na proizvode iz Srbije i BiH.

POVEZANE VESTI

Poručio je da nema lidera na Kosovu koji može da dovede u pitanje prijateljstvo sa Amerikom, ističući da su vlasti podeljene i da vlada treba da usvaja strateške odluke u vezi sa evroatlanskom perspektivom Kosova.

„Kao predsednik zemlje pozivam da se razmotre sve mogućnosti za suspenziju takse, kako bi se ojačalo strateško partnerstvo sa SAD. Oni koji misle da ignorišu te savete SAD greše, treba ih vrlo ozbiljno uzeti. Niko ne može da bude iznad strateškog interesa Kosova“, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da „zarad štete (koja se nanosi) Srbiji ne smemo da dovedemo u pitanje odnose sa SAD“.

Suprotstavljajući se zapadu, Kosovo će ostati izolovano, kazao je Tači i dodao da ukoliko se ne ukine taksa, onda se prema Kosovu mogu preduzeti mere.

„Nastavak ovakvog stanja neće doneti dobro Kosovu i institucijama zemlje. Prema Kosovu mogu biti preduzete mere od strane naših saveznika. Od EU neće biti liberalizacije viza i može biti uznemiravajućih mera prema građanima i državi. Ja radim da se takvo stanje prevaziđe“, kazao je Tači u intervjuu za javni servis RTK.